I Brandkärr byggs föreningslivet starkare

Utan bättre integration går föreningslivet under. I Brandkärr finns en ny förening som vill och kan göra stor skillnad.

Alaa Wakaa och Jeremias Varas är föreningen Nikus eldsjälar i Brandkärr. Om de lyckas kan ger det stora nyttor för hela föreningslivet, i Nyköping till att börja med.

Alaa Wakaa och Jeremias Varas är föreningen Nikus eldsjälar i Brandkärr. Om de lyckas kan ger det stora nyttor för hela föreningslivet, i Nyköping till att börja med.

Foto: Olof Jonmyren

Ledare2024-03-25 06:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Föreningslivet är en central del i vårt svenska samhälle. Det är gemenskap, samhällsnytta och demokratisk kraft – allt i ett. Det är ett bredare och djupare folkligt svenskt system än vad skattesatser, tjänstemän och arvoderade politiker är. 

Det frivilliga engagemanget gör föreningsliv till en kraft för förändring och vardagsnytta. Det är så oavsett om det är en anhörigförening för människor med svåra sjukdomar, en gemenskap för tågpendlare, scoutliv, bygdeutveckling, hantverk eller truppgymnastik.

Att sitta i en föreningsstyrelse eller leda ett medlemsmöte är en skola i medlemsdemokrati. Vid stora samhällsreformer brukar föreningslivet också få ge sin syn på förändringarna, en slags mätpunkt i folkförankring. 

Föreningar byggs med egna händer, med mångas fritid. När barn hittar till en idrottsförening är det någon som tränar dem, några står i kiosken vid tävlingar, några städar och bär, några som skjutsar... Så har det fungerat i decennier, men vardagen förändras. 

Många vuxna upplever det som om de har mindre tid över. Det är vanligt, vilket många föreningsmänniskor kan vittna om, att föräldrar frågar om de kan betala lite mer i stället för att ge av sin tid till barnens aktiviteter. Och så vidare.

Över tid blir det färre som gör gratisjobbet, allt det där som ger verksamhet. Det svenska föreningslivet är inte ett självspelande piano. Det behöver ständigt fyllas på med kraft. Då får ingen stängas ute.

Det finns andra vuxna som inte vet eller förstår vad de ska göra för att "göra rätt". Den som inte är uppväxt med Föreningssverige, eller i samhällen där fria föreningar inte finns eller får finnas, exempelvis. Någon behöver bjuda in och berätta vad som behövs. Medlemsfakturan är ingen instruktionsbok. Man måste lära sig, av andra som vet och kan. I vanligt föreningsarbete och föreningsdemokrati.

undefined
Nikus, Nyköpings Idrott, kultur och utbildningssällskap

I Brandkärr, ett område i Nyköping med erkänt integrationsbehov och jämförelsevis många barnfamiljer, har föreningen Nikus bildats. När SN skrev om detta nyligen hade föreningen nästan 70 medlemmar, nu är de över 90. Målet med Nyköpings Idrott, kultur och utbildningssällskap är att omfamna mycket. Den vill engagera ungdomar, föräldrar och andra i föreningsnytta. 

Nikus vill vara en brygga för barns idrottande in i andra mer specialiserade föreningar. Det handlar också om att öppna dörrar för social nytta, för den som vill men inte vet hur går till. Ett samtal med Nikusledarna Jeremias Varas och Alaa Wakaa visar på stora ambitioner byggda på egna erfarenheter, allt inom ett klassiskt föreningstänk. Det började så smått med skidor i Ryssbergsbacken, men verksamhetsmålet är bredare än Brandkärr. Här finns utrymme för en handfast integration i den svenska modellen, via sporter eller andra aktiviteter. Det kan också bidra med sociala nyttor. Chanser för den som ingen annars skulle fråga. 

Om Nikus lyckas gör det större nytta än vi anar.