Det är väldigt få som tycker att nedskräpning är bra. Definitionen av vad som är att skräpa ner, däremot, är nog mer rörlig. Ett tuggummi? En våtservett? Lite snus? Länge har det varit förbjudet att exempelvis kasta fimpar, spotta ut tuggummin och snus utomhus, men det har inte varit straffbart. Från och med årsskiftet är påföljden böter på 800 kronor. I bakgrunden finns ett EU-direktiv om att minska mängden plastprodukter för engångsbruk – och ett kommande producentansvar för sådant.
Det finns fullgoda sakliga skäl att minska den här typen av nedskräpning. Ungefär en miljard fimpar slängs på gator och torg i Sverige varje år. Till det ska läggas en ansenlig mängd portionssnus. Summan är allt annat än vacker.
När Nyköpings kommun gjorde en skräpmätning i somras hade faktiskt mängden fimpar på marken minskat något sedan mätningen 2015. En faktor är att antalet som röker har minskat under de senaste femton åren. I mätningen var busshållplatsen vid Stockholmsvägen den plats som var mest nedskräpad med just cigarettfimpar (SN 24/9-2021). Som jämförelse tål ändå att noteras att kommunens skräpplockare tidigare i år plockade upp närmare 10 000 fimpar på två timmar vid busshållplatser (SN 31/3-2021).
Det svåra är att se till att den som återkommande bryter mot förbudet faktiskt får böter. Vi kommer inte att få vare sig fimp- eller tuggummipoliser, inte heller portionssnusspanare. Bötesbeloppet främsta syfte är att få fler att ta ansvar för att inte skräpa ner själva. En och annan kommer att få böter, men i det stora hela handlar det om att samla sina fimpar, snusportioner och färdigtuggade tuggummin.
Ingen ska behöva städa efter dig, varken i stan eller i skogen. Samla ihop – och släng rätt!