Organiserad brottslighet, ligor som när sig på skuggsidan i våra samhällen, drivs av opportunism. Där det finns en lucka, en spricka i samhällsgemenskapen att exploatera, där står kriminaliteten redo.
Om de ansvariga bakom de två uppmärksammade skjutningarna de senaste dagarna i Nyköping går att spåra till mer avancerad organiserad brottslighet, det får polisen utreda. Vi kan bara spekulera. Däremot kan vi bestämt säga att vårens och sommarens händelser, inklusive de två mördade 14-åringarna från Nyköping, påverkar samhällsbilden.
Det Nyköping vi ser i vår vardag, och pratar om när vi möter andra.
Det är inte så att vår del av Sörmland har varit befriad från grova brott. Östra Sörmland är inte någon idyllens trädgård. Vi har haft enskilda skjutningar och mord. Vi har haft krogbränder och attentat under 2010-talet. Vi är nu i en situation där enskilda personer skjuts i eget hem, till synes på beställning. Allvaret skruvas upp.
Många har nog länets största stad Eskilstuna i åtanke och funderar över det helvete som återkommande drabbar dess närmiljöer. Där skotten ekar, gång på gång.
Ingen vill se en sådan utveckling också här. Ja, det är provokativt formulerat, men inte för att peka finger.
Den organiserade kriminaliteten måste bekämpas på alla fronter och nivåer. Det är inte bara polisens jobb. Inte heller räcker det med medborgarlöften mellan polis och kommun, även om det gör nytta. Alla berörda myndigheter, inte minst kommunens verksamheter, har att vara motkrafter, flexibla hellre än stela.
Det som göder kriminalitet i vår tid har många intäktsvägar. Snabba pengar och dyra statusplagg är en del av det som lockar unga in i fördärvet. Kriminella intäkter kommer från många källor, inte bara knarkhandeln. En given problematik är också svarta pengar som tvättas vita, resurser som lagligt kan investeras i annan egendom. Med nya intäkter som kan bidra till att dölja det mer ljusskygga. Lås inte blicken bara på fotfolket, de som syns lättast i våldsutövningen.
Bred social trygghet skapas av gemensamma tag och där så många som möjligt månar om samhällsgemenskapen i sin helhet. Där inga ytor mellan myndighetssfärer, näringsliv, kultur- och föreningsliv undgår uppmärksamhet. Det formar ett demokratiskt nära samhälles främsta kraftcentrum, vid sidan av våldsmonopolet.
Våra sociala myndigheter har mycket att ta i. Extremfallet är när två unga pojkar från kommunen dör i vad som ser ut att involvera organiserad kriminalitet. Arbetet för att bistå unga i riskzoner måste ständigt utvecklas och situationsanpassas. Resan från mindre problematik till rekrytering in i grovt kriminella miljöer verkar emellanåt gå rasande fort. Skyddsnäten räcker inte till.
Vid sidan av de akuta hotbilder och fall som nu står i fokus, behövs nu ett brett arbete för ett bättre Nyköping för fler. Här finns ett givet utrymme för politiker, företagare och föreningsaktiva att ta plats: informera, interagera och investera.
Det må låta fluffigt och välmenande, men alla inser nog att allvaret är här och nu.