För många blir det en hemma semester i år. I samband med den värmebölja som drar in över landet lär semestern för många innebära besök på trevliga caféer, restauranger och verksamheter runt om i länet. Dessa verksamheter bidrar både till den lokala ekonomin och ger viktiga arbetstillfällen, såväl som att bidra till trivsel och livskraft i länet. Företagens närvaro och nyttor kan dock inte tas för givet. Många lokala företag stöter på stora byråkratiska hinder som försvårar för deras verksamhet. Om politikerna menar allvar med att vilja ha en attraktiv stadsmiljö och en levande landsbygd måste de nu reagera och agera.
Södermanland är fullt av småföretag, både på landsbygderna och i städerna. För att denna kraft ska fortsätta ge mervärde till länet måste dock politiker sluta göra det onödigt svårt för företagen att bedriva sina verksamheter. Många av de regelverk och byråkratiska processer som försvårar för företagen styrs och regleras av lagar från Bryssel eller riksdagen – men även kommuner har stora möjligheter att påverka företagens regelbördor och förenkla den byråkratiska djungel som småföretag ofta behöver trassla sig igenom. Tyvärr använder kommuner alltför sällan den makt de har för att underlätta för företagen.
Tidigare har SN rapporterat om paret Malin och Johan Palmqvist, som köpte en gård utanför Nyköping för att odla och starta ett säsongscafé. Trots att paret tidigare bedrivit en liknande verksamhet i Enskede blev de förvånad över de byråkratiska hinder de mötte i Nyköping. Tillståndsprocessen för bygglov och tillgänglighetsanpassningar fördröjde och försvårade deras verksamhet. Det är en historia som liknar många andra småföretagares berättelser.
Kommuner kan och bör självklart inte tvinga fram verksamheter på konstgjord väg eller garantera enskilda företag eller branschers överlevnad genom riktade satsningar. Det varken behövs eller är önskvärt. Det som däremot behövs är att kommuner slutar att försvåra för företagen att bedriva sina verksamheter genom nitiska processer. Krångliga bygglovsprocesser, orimliga krav för serveringstillstånd, regleringar om barer och nattklubbars öppettider och krav på tydliga gränser och staket runt verksamheter försvårar för alla företagare. Kommunen äger dessa beslut och är de som avgör ärenden. Det spelutrymme som kommuner har getts inom dessa frågor bör därför nyttjas för att underlätta processerna och främja det lokala företagandet.
En mer frihetlig och företagsvänlig politik skulle göra länet gott. Kommuner borde se till att understödja den kraft och kreativitet som så många företagare i Södermanland har. Genom regelförenklingar och mer tillåtande tillståndsprocesser kan Södermanlands företag blomstra – oavsett om det handlar om nattklubbar i Nyköpings innerstad eller gårdscaféer runt om i länet.
Det vore bra för såväl Södermanlands ekonomi som för livskraften och attraktionskraften i länet.