Lokal hjälp ger kraft inför krigsvintern

Elverket som skänks från F11 Museum och forslas med Skicka vidare till Ukraina, har kraft nog att driva exempelvis ett sjukhus.
Elverket som skänks från F11 Museum och forslas med Skicka vidare till Ukraina, har kraft nog att driva exempelvis ett sjukhus.

Ukraina behöver mer än vapen när vintern kryper allt närmare. En kraftsamling kommer från Nyköping.

Ledare 28 september 2023 07:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

F11 Museum på Skavsta och det Tystberga-förankrade Skicka vidare till Ukraina har skänkt respektive ska leverera ett större rörligt elverk till Ukraina. På måndagen lastades motorelverket för vidare befordran. Men ett oväntat transportbekymmer gjorde att elverket får vänta till nästa Ukraina-resa. 

Sånt händer, men gåvorna, inte minst det rejäla elverket, förtjänar vår breda tacksamhet. Att bistå ett folk som har drabbats av Rysslands fullskaliga invasion och folkutrotningsförsök, är även att bistå det breda försvaret av folkrätt, rådande säkerhetsordning och demokratiska värden i vår tid.

Det är högtravande ord för att det är vad som de facto står på spel om Ukraina och ukrainska folket förlorar kriget, om västvärlden slutar bry sig. Putin-regimen bryr sig inte om priset i människoliv, vare sig för ryssar eller ukrainare. Den ryska regimens enda syfte är att återupprätta ett storryskt imperium, genom att ta andra staters mark och utrota den ukrainska identiteten.

 

Elverket är tillverkat vid Blomstedts Mek Verkstad i Vreta Kloster, dieselmotorn är en sexcylindrig från Scania i Södertälje. Allt som allt väger det fem ton. Det har tillhört F11 Museum i 20 år och föreningen som driver muséet har fått Försvarsmaktens tillstånd att skänka verket till Ukraina. Verket kan ställas upp utomhus eller i ett skyddsvärn. Det har kraft nog att exempelvis driva ett sjukhus, om en rysk terrorbombning lyckas slå ut den ordinarie strömförsörjningen.

I vintras skickade Lions i Oxelösund två mindre elverk och Oxelö Energi skänkte ett av kommunens reservelverk till det krigsdrabbade Ukraina (SN 16/1). Varje insats räknas.

undefined
Inför vintern är det elverk och gjutjärnskaminer som står på tur att skickas från Sverige till Ukraina.

Vintern kommer med lera, snö och kyla. Alla behöver hålla värmen, militärer såväl som civila. 

Den ryska taktiken inbegriper terrorbombningar mot civila mål som sjukhus eller bostadsområden, såväl som riktade attacker mot infrastruktur som elförsörjning och uppvärmning. De ukrainska styrkorna vinner samtidigt sakta men säkert tillbaka förlorad terräng från ockupanterna. Priset är högt i människoliv räknat. 

Det omvärlden kan göra är att bistå med resurser som ökar den ukrainska militära förmågan och allt sådant som stärker det ukrainska samhällets kraft att fungera trots kriget. Många frivilligorganisationer har gjort och gör stora insatser. Skicka vidare till Ukraina, som har ett fotfäste i Tystberga, är ett sådant exempel. 

Inför vintern fokuserar de på att skicka elverk och gjutjärnskaminer. Annat som forslats på sistone är ambulanser, operationsbord och annan sjukhusutrustning, men även en buss och en sexhjuling för evakuering av skadade vid fronten. Däremot har man valt bort att skicka kläder. Även de mest ambitiösa hjälpinsatserna kräver noggranna prioriteringar. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa