Måla gärna ägget – men ät det också

Sverige är ett äggland. Trots den tillfälliga bristen.

När det varnas för äggbrist inför påsken, så kommer bekymmersrynkorna på köpet. Måla nu inte bara ägget, se till att äta det också

När det varnas för äggbrist inför påsken, så kommer bekymmersrynkorna på köpet. Måla nu inte bara ägget, se till att äta det också

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Ledare2023-04-08 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Alla firar inte påsk men många gör det, om än inte samtidigt. Den judiska påsken, den protestantiska, katolska och ortodoxa påsken – var och en har sina kännetecken: det osyrade brödet, kokta ägg, det välsignade brödet, lammkött och piroger. 

Det är en god tid, en judisk-kristen högtid som förenar, trots olikheter. Hur pass mycket religion vi sedan inkluderar i detta är upp till var och en. Vi bor ju i ett land där friheten till tro är en samhällsbärande rättighet.

Den ortodoxa påsken i denna tid är tragiskt nog något annat på grund av Rysslands fullskaliga anfallskrig mot Ukraina. Kriget brutaliserar vardagen, för mörkret och döden närmare alla. Ett totalitärt samhälle som Ryssland frossar på imperialism och en etnisk nationalism. Det egna står överordnat och härskande över alla andras värden. Det är vämjeligt. Putinregimens anfallskrig backas upp av den rysk-ortodoxa kyrkan, vars rättfärdigande av mord och övergrepp gör den till en krigförande part – och en diktaturens knähund.

Den ortodoxa kristendomen finns i såväl Ukraina som Ryssland, men med olika uttryck och avtryck. Skänk en tanke – och gärna en påskgåva - till förmån för krigets offer. Till stöd för de ukrainska samhällen och försvarare som har krigets fasor som till synes oändlig vardag. Det är en konflikt som de inte har valt, men har att överleva och övervinna. För att värna de friheter, identiteter och gemenskaper de har och vill ha. Det är så viktigt att understryka detta. Även om den här texten främst handlar om påskens alla ägg och vad vi anser oss behöva.

Äggen är påskens symboler, kanske mer än något annat – både tillagade och målade. Efterfrågan är extra stor. Hur vill du ha ditt ägg? Hårdkokt eller löskokt? Många har förbluffande starka åsikter om sådant. Och när det varnas för äggbrist inför påsken, så kommer bekymmersrynkorna på köpet. Måla nu inte bara ägget, se till att äta det också. 

Salmonella drabbade nyligen landets största äggproducent i småländska Mönsterås. Då märks det förstås, tillgången begränsas. Det är viktigt att uppskatta att kontrollerna, kraven på exempelvis livsmedelssäkerhet finns där. Även om det leder till en tillfällig brist på exempelvis ägg. På andra håll i Sverige och i Europa har fågelinfluensan slagit till. 

Sverige ska ha höga krav på den mat som produceras i landet och de kraven kommer inte att sänkas. Den kloka konsumenten håller också koll på vad han eller hon stoppar i sig. Höga krav höjer förstås kostnaderna på gårdarna och priset i affären. Ägg som är producerade i Sverige och säljs certifierade, är spårbara hela vägen tillbaka till gården. 

Sverige är ett äggland. Vi är nästan självförsörjande på ägg, 87 procent för året 2021. Det är något att hålla fast vid. Bristsituationer kommer till och från att uppstå, inte minst där grödan, äggen, köttet blir till. Det som ska bli mat behöver omsorg och planering över tid, vare sig vi talar om vegetabilisk eller animalisk föda. Det tål att känna viss vördnad inför.

Glad påsk tillönskas alla ledarsidans läsare!