Med vatten och avlopp kommer tillväxt

Växande byar är bra för Nyköping, även längs Östersjökusten.

Här pumpas avloppsvattnet vidare längs kustledningen från Svärdsklova till Sjösa.

Här pumpas avloppsvattnet vidare längs kustledningen från Svärdsklova till Sjösa.

Foto: Olof Jonmyren

Ledare2022-11-30 05:32
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Nyköpings kommun höll en särskild invigningsstund i och med att den kommunala vattenledningen nu har nått Svärdsklova, sju år efter det att utbyggnaden på goda grunder pausades. Men det var en paus, inte ett stopp. 

Vatten- och avlopp är en central faktor i hur Nyköping kan växa i tätort och på landsbygd. Kommunalt vatten är den ordning som kommunen här har valt för att få kontroll på rening och vad som släpps ut. Det gäller förstås att hantera detta utifrån invånarnas förutsättningar och inte över deras huvuden. 

Kustledningen gick i stå när kostnaderna drog iväg och försöken att ta ut en särtaxa för fastighetsägarna längs utbyggnadsvägen, utöver anslutningskostnaden stötte på patrull. I början av året kom en nystart. När det nu finns en klar ledning från Sjösa till Svärdsklova är stämningen mer uppåt. 

undefined
Kommunalrådet Urban Granström (S) och ordföranden i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Björn Fredlund (S) vred på kranen.

Invigningen i novemberregn vid den nya pumpstationen i Svärdsklova signalerade utveckling och möjligheter. Belastningen på ledningen är än så länge begränsad och vattnet från Högåsen var både klart och såg rent ut. Det finns en tydlig nytta som är värd att omfamna för de fastigheter där de egna avloppen inte klarar kraven. Samtidigt bör ingen tvingas in som redan gjort hållbara investeringar på egen hand. 

I slutänden handlar detta om att byarna längs med kusten ges en chans att växa, stadigt fast inte nödvändigtvis i stora sjok. När de folkvalda bjöd in till samtalen om Nyköpings utveckling till 2040 var det andra områden som markerades för bostadstillväxt. Tack och lov även utanför centralorten. Men kustens attraktionskraft går inte att blunda för, tvärtom går det att bejaka ganska långt. 

Till saken hör att kommunen för ett par år sedan köpte ett kustnära skogsområde utanför Sjösa. Därmed kommer detta samhälle att kunna växa ytterligare. 

Den sträcka som VA-ledningen nu följer, från Sjösa till Svärdsklova, erbjuder många möjliga hemmiljöer. Det är klokast att växa med redan befintliga byar, bosatta miljöer, som utgångspunkt. De gröna naturvärden som gör kusten tilltalande är del av helheten. Här finns även åker- och betesmark som inte får gå förlorad. 

Detta går att samordna med befolkningstillväxt och samhällsutveckling, utifrån ett mått av gott omdöme.

undefined
Längs kusten öster om Nyköping finns såväl byar som gods, torp och fritidshusområden. Här finns ett gott utrymme för tillväxt i lagom takt.