Språktest låter dramatiskt – och hårdhänt. Det är nog ingen ovanlig tolkning att ett språktest ses som ett sätt att hålla nyanlända borta från olika jobb. Det är i så fall rena dumheterna. Men svårigheter att kommunicera – brister i språk- och läsförståelse – berör inte nödvändigtvis bara den som nyss kommit till landet. Mottagens behov är grunden.
När Oxelösunds kommun talar om språktest är det för att bekräfta vissa nödvändiga kunskaper (SN 2/3) och upptäcka fortbildningsbehov. Vård- och omsorgssektorn kommer att förbli en bra väg in på arbetsmarknaden för den som är relativt ny i Sverige. Arbetskraften behövs. Delar av den privata tjänstesektorn kan ofta fungera på liknande sätt. Alltid med krav på rätt kompetens för att möta mottagarens behov.
En god omvårdnad bygger på en vettig kommunikation mellan den som ger omsorg och den som tar emot, människa till människa. En situation där andra människor dagligen kliver in i någons hem och utför olika arbetsuppgifter fungerar bättre och tryggare om man kan prata med och förstår varandra.
Den som får omsorg behöver känna sig förstådd och lyssnad till. Även den som är född i annat land och behöver omsorgs- eller vårdinsatser har sådana behov. För den som har särskilda förutsättningar, där det vanliga vardagssamtalet inte räcker till, krävs förstås än mer specifik kompetens.
Ett språktest i svenska möter bara ett behov, inte alla eller allas. Kunskaper i svenska språket är däremot ack så värdefulla för den som vill bli del av samhället i bredare bemärkelse, med goda möjligheter till yrkesutveckling och karriär.