Skolan smäller igen dörren – och det är rätt

På gymnasiet sköter du dig – eller så åker du ut. Åtminstone tillfälligt.

Polisen, skolan och socialtjänsten har alla att göra för att förhindra att läget förvärras. Alla som har skolan som vardagsmiljö behöver känna sig trygga och ha arbetsro.

Polisen, skolan och socialtjänsten har alla att göra för att förhindra att läget förvärras. Alla som har skolan som vardagsmiljö behöver känna sig trygga och ha arbetsro.

Foto: Magnus Grimstedt

Ledare2024-09-13 06:30
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Det började med bråk – och fortsatte med mer bråk. Den kommunala gymnasieskolan i Nyköping prövas hårt av de senaste våldsamheterna. Nu har vi kommit till ett läge där Gripenskolans ledning behöver ta till mer komplicerade säkerhetsinsatser som övervakningskameror och låsta dörrar

Det är, sett till läget, inte något enormt omvälvande. Det här är inte några magiska manicker eller grepp som automatiskt återställer all ordning. En låst dörr och kamerasekvenser som kan granskas i efterhand kan bidra till en känsla av ökad trygghet, för de elever och anställda som känner sig oroade, rädda eller stressade av det som har skett. 

Men.

Det går att smita in genom en dörr som någon annan öppnar. En kamera som ingen kollar på i realtid är en dokumentation, inte en spärr. Faktisk fysisk platsbevakning, med ordningsvakter och så vidare, är ett steg till. Det blir svårare att ställa till med bråk.

undefined
Så här skriver Skolverket om tryggheten i skolan.

Rektorn för Gripenskolan Heléne Linder har valt att stänga av några elever. Det är en makt som rektorn har och som skollagen ger. Skolan smäller igen dörren – och det är rätt i det läge som är. Få tycker nog annat.

Så länge som gymnasiet är en frivillig skolform är du som elev där på eget ansvar. Du sköter dig eller så åker du ut. Så fungerar ju också vuxenlivet, allt som oftast.

Rektorns makt att stänga av är begränsad till en tvåveckorsperiod, utifrån skollagen och Skolverkets anvisningar. Avstängningen kan också förlängas av skolans ägare, i det här fallet kommunen, i samråd med socialtjänsten. 

Finns det fler grepp som ökar säkerheten för alla utan att försvåra skolans grunduppdrag? Finns det fler elever som behöver särskild uppmärksamhet? 

De elever som portas får förstås inte lämnas åt sitt öde. Det är därför vi har sociala myndigheter med särskilda uppdrag och specifika verktyg. Inte heller den som förstör är för evigt förtappad. 

undefined
Gymnasiet är en frivillig skolform. Som elev är du där på eget ansvar. Du sköter dig eller så åker du ut.

Det räcker alltså inte med att hytta med näven och säga att ungar ska veta hut. Det här är inte sociala medier vi talar om, där analysförmågan förtvinar med knytnävsretoriken. 

Vi har ett bättre samhälle än så. Det handlar om att få till tillräckligt smarta åtgärder i en krass vardag, där allas trygghet och säkerhet på arbetsplatsen ska sättas främst. För anställda och elever samt för att föräldrar och vårdnadshavare ska känna sig trygga med hur tonåringen har det.

Där skolan kan erbjuda även den avstängda eleven undervisning och studieutrymme är det bra. Allt som handlar om själva brottsmisstankarna är inte skolans sak att utreda, det är polisens.

Ur skollagen, kapitel 5

17 §   I gymnasieskolan, anpassade gymnasieskolan och kommunal vuxenutbildning får huvudmannen eller rektorn besluta att stänga av en elev helt eller delvis om
   1. eleven agerar på ett sådant sätt att andra elevers eller personals säkerhet bedöms vara hotad,
   2. eleven med otillåtna hjälpmedel eller på annat sätt försöker vilseleda vid bedömningen av elevens måluppfyllelse och kunskaper,
   3. eleven stör eller hindrar utbildningens bedrivande,
   4. eleven utsätter någon annan elev eller av utbildningen berörd person för kränkande behandling,
   5. eleven kan antas ha begått en brottslig handling inom skolans område, eller
   6. elevens uppförande på annat sätt inverkar negativt på övriga elevers trygghet och studiero.

Huvudmannen eller rektorn får besluta att ett beslut om avstängning ska gälla omedelbart.