Skyll dig själv är ingen bra rättspolitik

Dieselstölderna är ett samhällsproblem, inte ett skyll dig själv-läge.

Ledare 22 juni 2022 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Antalet dieselstölder ökar. Ingen kan vara överraskad. Dyrare droppar ger begärligare stöldgods. Men dieselstölder som fenomen är inget nytt problem, det har bara förvärrats av det höjda prisläget.

I en intervju med SR P4 Jönköping i måndags lyckades justitieminister Morgan Johansson (S) få det till att företagen som blir bestulna skyddar sig för dåligt, med undertonen att de borde ha råd med mer. Det uttalandet fick han förstås hård kritik för, även han lade till att polisen har fått i uppdrag av regeringen att jaga stöldligor. 

”Att företagare nu förväntas klara sig själva när de utsätts för brott är anmärkningsvärt”, säger Transportföretagens vd Marcus Dahlsten syrligt i en kommentar. 

 

Här borde ministern ha tänkt först. Hade han sagt samma sak till sjuksköterskan som fått inbrott i hemmet trots låsta dörrar? Till busschauffören som fått porten till garaget uppbruten? Det här är inte en fråga om offrets plånbok, det är en fråga om egendom och rätt. 

Inte minst på landsbygden har drivmedelsstölder varit ett stort diskussionsämne under många år. Vi har på ledarplats skrivit mycket om stöldligor, även om inte alla stölder är organiserade. Men många stöldligor ingår i en kriminalitet som sträcker sig bortom Sveriges gränser, dessa är ofta på jakt efter verktyg, reservdelar och drivmedel. Det är ett alldeles för allvarligt problem för att viftas undan med att företag har för svaga lås och bevakning. 

Självklart har var och en ett ansvar att vårda och värna sin egendom, på ett rimligt sätt. För det behövs ingen justitieminister. Våra folkvalda behöver däremot ha en idé om vilken politik som krävs för att göra samhället i stort säkrare, från organiserade stöldligor exempelvis. Dessutom ingår ansvarskännande i kravspecifikationerna för en regeringsföreträdare. 


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa