Sparkravet höjs, frågan är nu när?

Uppdaterad: Regionledningen höjde kravet på sparbetinget från två procent till 3,5 procent. Men beslutet dröjer en månad.

Regionledningen ökade det breda sparkravet på antalet tjänster i alla delar av regionens verksamheter, inklusive sjukvården. Sverigedemokraterna gav sitt stöd - och därmed hade regionstyret majoritet för den åtgärden.

Regionledningen ökade det breda sparkravet på antalet tjänster i alla delar av regionens verksamheter, inklusive sjukvården. Sverigedemokraterna gav sitt stöd - och därmed hade regionstyret majoritet för den åtgärden.

Foto: Olof Jonmyren

Ledare2024-09-17 12:40
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Neddragningskraven på två procents minskning av antalet tjänster i varje del av regionens verksamheter höjdes på regionfullmäktige till 3,5 procent. Det betyder att regiondirektören får större kravbild att fördela till verksamheterna. Med den förändringen finns en skrivning om att vårdnära verksamheter ska behandlas mer försiktigt om möjligt. 

Minoritetsstyret i Region Sörmland fick stöd av Sverigedemokraterna för den höjda ribban redan när mötet började - och debatten handlade på förmiddagen mer om de platser för lättneonatal vård som skjuts på framtiden vid Nyköpings lasarett. Där ströks målet för vilket år det skulle skjutas upp till, det var 2027. Ledningen hoppas kunna komma in tidigare med ett sådant besked, närmare i tid till de upprustning av lokaler som har genomförts i Nyköping.  

Den stora sparkravsbilden för hela regionens alla verksamheter dröjde därför lite innan den kom in i diskussionerna. 

Klart är att med stödet från Sverigedemokraterna för den generella minskningen av antalet anställda har regionledningen majoritet för ett sådant beslut. Följdfrågan är hur övriga oppositionen agerar. Vänsterpartiet har lagt förslag på avslag. Socialdemokraterna kan, om det är så är, ta initiativ till återremiss med hänvisning till att partiet vill ha mer svar i några eller någon fråga. Men i sak handlar det också om att ge verksamheterna ett tydligt besked. En fördröjning ökar ju också kostnader i en region som behöver göra åtgärder så tidigt som möjligt innan det gör nästa års budgetarbete ännu jobbigare i verksamheterna.

En ljuspunkt i åtgärdsarbetet kom från regiondirektörens informationspunkt inför fullmäktige. Hälso- och sjukvården har klarat en stor del av sina krav på kostnadsminskningar. Så här långt. Det totala underskottet på en miljard kräver mer – på alla håll.

Efter lunchpausen gick det fort. Partierna enades om 3,5 procent men med en återremiss. Mer om det i nästa ledare.