Stöldligorna härjar och motåtgärderna dröjer

Stöldligorna är inte i närheten av att stoppas. Tempot i motåtgärderna är bedrövande lågt.

Stöldligorna stöter inte på tillräckligt stort och effektivt motstånd. Det är ett samhällsproblem, inte bara något som plågar företag och företagare.

Stöldligorna stöter inte på tillräckligt stort och effektivt motstånd. Det är ett samhällsproblem, inte bara något som plågar företag och företagare.

Foto: Magnus Grimstedt

Ledare2024-05-29 06:30
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

I förra veckan hände det igen. Tjuvarna slog till vid Katrineholmsvägen. Under våren har vi uppmärksammat liknande brott också på Arnö och vid Gumsbacken – med Nyköpingsfokus sett.

Företagsbilar länsas. Bilar bryts upp. Eldrivna verktyg och liknande plockas snabbt. Inget av detta är oersättligt, men det är surt och onödigt dyrt för alla inblandade. Nyköpingspolisen tror att det handlar om kringresande ligor. 

Det samhälle vi har ska garantera ett utökat skydd för sådant som vi äger – och straffansvar för den som stjäl. Vi betalar skatt för det, trygghet för privatpersoner, företag och skattebetald allmän egendom. 

Därför skär också stölder så hårt in i vår vardag. Det förstör för betydligt mer än det stulnas värde.

De här stöldligorna ligger steget före samhället – eller snarare flera steg före, sedan många år. Det krävs mer skattepengar, bättre insatser och även justerade myndighetsuppdrag för att ta igen det försprånget.

Företagen och företagare måste också göra sitt, så klart. Begärliga saker behöver skyddas extra, men det krävs mycket mer från många för att krossa de här organiserade räderna – i Sverige, vid gränserna och inom EU. 

Regeringsunderlaget från Tidö slott har inte gjort tillräckligt för att jaga kriminella krafters gränsöverskridande transporter. Så mycket är uppenbart. Det är samtidigt minst tre år sedan de första beskeden kom om att Tullverket skulle få större befogenheter att slå till mot stöldgods vid gränsen. Då var det ett annat regeringsunderlag, men lika trögt. 

undefined
För att stoppa stöldligorna måste flera myndigheter kunna samarbeta effektivt och uthålligt, inte minst tullen och polisen.

Det krävs att flera myndigheter samverkar, aktivt och effektivt, däribland tull och polis, för att stoppa stöldligorna. Gränsdragningarna mellan myndigheter riskerar att skapa ineffektivitet och bråk om resurser. Detta måste varje regering förebygga och motverka.

I december ifjol kom Tullbefogenhetsutredningen. Beställningen från utredningen är ett mer effektivt arbete för att stoppa utförsel av stöldgods. I sitt remissyttrande markerade Tullverket i våras att det fortfarande är Polisens huvuduppdrag att stoppa tjuvar. Ska tullen göra mer måste det följa med mer resurser i statsbudgeten. 

Det är den verkliga klon i detta: regeringen måste även ta fram pengarna för att göra mer. När flera myndigheter jobbar ihop på ett bra sätt, då ökar möjligheterna att träffa brett och rätt. Men myndigheter som inte har råd med det som ska göras kommer att misslyckas. 

Stöldligorna stöter inte på tillräckligt stort och effektivt motstånd. Staten och regeringen kan inte iskallt låta företag och försäkringsbolagen vara eviga krockkuddar eftersom arbetet mot organiserade tjuvligor inte är bra nog. Näringslivet ingår i allas rätt till trygghet från kriminalitet.