Ta det försiktigt med sjöbodarna i Oxelösund

Varje plats har särskilda värden. I Oxelösund är sjöbodarna utmed Femöre kanal ett sådant exempel.

Sjöbodarna är en del av den kulturmiljö som format staden. Båtliv och hamnliv behöver synas ovh vårdas också i framtidens Oxelösund.

Sjöbodarna är en del av den kulturmiljö som format staden. Båtliv och hamnliv behöver synas ovh vårdas också i framtidens Oxelösund.

Foto: Magnus Grimstedt

Ledare2024-02-15 06:30
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Vad är staden Oxelösunds kulturvärden? Är det bruket, den stora arbetsplatsen? Är det hamnen, närheten till vattnet? Är det boendemiljöerna i Gamla Oxelösund? Svaret är ja. Det gäller även den diskussion som nu pågår om framtiden för sjöbodarna utmed Femöre kanal. Samhället i sundet i vid Oxelö har en betydligt längre historia kopplat till hamn och vatten än vad den har som järnverk och tung industri. 

Men inga samhällen är fria från förändringar. Egenvärdet i att allt ska vara som det har varit tål att diskuteras. Men varje samhälle har också en skyldighet att inte tappa bort färgerna av sin historia.

Det finns en utvecklingsplan för bostäder och för helheten i området. Bland annat behöver bryggan och kajkanten förstärkas. Sådant är det nog ingen som är emot, egentligen. Däremot är många engagerade i risken för vad som kan gå förlorat längs vägen, båtplatser och sjöbodar. 

Femöre kanal byggdes för övrigt 1921 som ett nödarbetesprojekt i svåra tider. Även om själva bodarna bara går tillbaka till 1950-talet är de en del av det som knyter ihop historien med framtiden i Oxelösund. Därför ser vi också den röststarka debatten om sjöbodarnas vara eller inte. Uppslutningen på öppna möten om områdets framtid, har också gett många frågor till Annsofie Karlsson (M) som är ordföranden i den ansvariga nämnden. 

Alla kanske inte bryr sig, men det här betyder mycket för många. Då gäller det att lyssna.

Häromdagen lyfte Bo Jender, tidigare tung moderat politiker i kommunen, ett varningens finger i SN för att utvecklingsplanerna sker på bekostnad av de värden som finns kring sjölivet och sjöstaden. Är det någon som verkligen vill ha det så? Ska båtplatserna och bodarna bort? Eller ska utrymmet längs kanalen reserveras för andra, mer kapitalstarka? Attraktiva lägen har så klart kommersiella värden. Men då gäller det att vara öppen med motiven. 

Politiskt har Centerpartiet i Oxelösund varit en stark och tydlig röst för värnandet av kulturmiljön med sjöbodarna. Det politiska styret – med Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna – har varit mer lösa i kanten i beskeden om vad som väntar. Detsamma kan sägas om Socialdemokraterna, som är det traditionella maktpartiet i kommunen.

Utveckla det kanalnära området med omsorg om det som har varit. Nytt behöver inte vara samma sak som bort med allt det gamla. Det finns utrymme för båda. Ta det försiktigt med bodarna. 

I Oxelösund behöver både samhällsutveckling och bostadsbyggande bejaka de kulturvärden som kommer med det kustnära i stadens historia, precis som järnet och stålet har påverkat och påverkar vardagen. Båtliv och hamnliv ska vara ett med framtidens Oxelösund, en del av stadens ansikte utåt, mot havet.