TillvÀxt och produktivitet gör Sörmland starkare

Att bÄde göra mer och fÄ ut mer av det som görs, det gör vÄrt samhÀlle starkare. Det gÀller lokalt i Nyköping och landet i stort.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) presenterade nyligen en produktivitetskommission. Den behövs. ProduktivitetstillvÀxten har legat pÄ lÄga nivÄer sedan 2008.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) presenterade nyligen en produktivitetskommission. Den behövs. ProduktivitetstillvÀxten har legat pÄ lÄga nivÄer sedan 2008.

Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Ledare2023-04-28 17:00
Detta Àr en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets vÀrderingar.

Sverige, Sörmland och Nyköping behöver jobba mer och smartare. ProduktivitetstillvÀxten har legat pÄ lÄga nivÄer sedan 2008. DÀrför har meddelade finansminister Elisabeth Svantesson (M) i mÄndags att regeringen tillsÀtter en produktivitetskommission, nÄgot som ocksÄ utlovades i regeringsförklaringen. En liknande kommission tillsattes senast Är 1991.

En ökad tillvÀxt krÀver en ökad produktivitet, det vill sÀga hur mycket vÀrde som skapas i förhÄllande till insatserna. Det handlar om sjÀlva effektiviteten i produktionen. StrÀvan efter tillvÀxt Àr inte bara viktig för den ekonomiska utvecklingens skull, manade Svantesson. Under mÄndagens presskonferens betonades Àven produktivitetens betydelse för vÀlfÀrdens kvalitet.

Regeringens ekonomiska politik verkar inte enbart handla om tillfÀlliga insatser, sÄsom att hosta upp el-stöd för att infria vallöften eller att boka in möten med matjÀttar för att prata om priset pÄ smör. Det Àr mycket lovande att Svantesson ser till att ta ett lÄngsiktigt helhetsgrepp om den ekonomiska politiken, Àven i ett pressat lÀge. Kommissionen ska Àven omfatta kostnadseffektiviteten inom offentlig sektor, nÄgot som hade behövt göras för lÀnge sedan.

Vad som kanske Àr allra mest lovande Àr att kommissionen leds av Hans Lindblad, tidigare statssekreterare med ansvar för budgetfrÄgor hos dÄvarande finansminister Anders Borg (M) under alliansregeringens första mandatperiod. En delrapport ska presenteras redan om drygt ett Är.

Även pĂ„ lokal nivĂ„ har resurser lagts pĂ„ att sporra tillvĂ€xten. Nyköpings kommun presenterade i mars TillvĂ€xt Nyköping, nĂ„got som ledarsidan tidigare uppmĂ€rksammat. Den satsningen Ă€r ett samarbete mellan Nyköpings kommun och TillvĂ€xtinitiativet, som Ă€r en icke vinstdrivande organisation. Liknande samverkansprojekt har tidigare varit hyfsat framgĂ„ngsrika, bland annat i en kommun som Botkyrka. Under förra mandatperioden pĂ„börjades arbetet för att sjösĂ€tta ett liknande TillvĂ€xt Nyköping. InstĂ€llningen frĂ„n ledarsidans hĂ„ll Ă€r att det alltid Ă€r positivt att undanröja hinder och underlĂ€tta för företagare, men att tillvĂ€xt Ă€ven pĂ„ lokal nivĂ„ behöver handla om sĂ„ mycket mer Ă€n bara antalet jobb

Helheten har en lÀngre horisont Àn sÄ.

Det gÀller Nyköping, östra Sörmland och landet i stort. MÄtte nu regeringen hÄlla kvar fokus pÄ den lÄngsiktighet som nu lyfts fram, och inte falla tillbaka till lappa och laga-ÄtgÀrder. LÀnge leve tillvÀxten!