Kommunpolitiker ska inte krama diktaturer

Det är oacceptabelt att svenska lokalpolitiker firar en regim som inte tvekar att använda sig av brutala metoder.

Den 1 oktober firade folkrepubliken Kina 75 år. Svenska politiker deltog i firandet av diktaturen.

Den 1 oktober firade folkrepubliken Kina 75 år. Svenska politiker deltog i firandet av diktaturen.

Foto: Chan Long Hei

Ledare2024-10-08 06:30
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Det är inte bara börsnoterade kärnteknikbolaget Studsvik i Nyköping som har gått i den kinesiska diktaturens fällor. Det är inte bara Nyköpings kommun som sett kinesiska pengar in till lokala företag som något att högtidlighålla

Det var förra veckans stora rubriker i SN, det finns tyvärr mer på annat håll.

När Kinas generalkonsul i Göteborg nyligen firade Folkrepublikens 75-årsjubileum deltog flera ledande lokalpolitiker från både Västra Götalandsregionen och Göteborgs stad. Det är problematiskt av en rad anledningar. Likaså inställningen hos en av politikerna – Conny Brännberg (KD) – som i efterhand sade att firandet var en möjlighet att ”möta många olika bekantskaper”. Det är en åsikt som inte lär delas av alla politiker. Särskilt inte KD-kollegan Elisabet Lann. Förutom att vara kommunalråd i Göteborg är Lann en tydlig kritiker av den kinesiska regimen, vilket har fått följder. I våras blev det känt att hon är en av de politiker som har blivit utsatta för en statlig kinesisk hackerattack (SVT 31/3).

undefined
Elisabet Lann (KD) är en av de politiker som har blivit utsatta för en statlig kinesisk hackerattack.


Att kommun- och regiontoppar väljer att fira ett auktoritärt land som underminerar demokratiska värderingar är ett allvarligt felsteg. Det är välkänt att det kinesiska kommunistpartiet gång på gång agerar i strid med demokratiska spelregler. 

En rapport från Nationellt kunskapscentrum om Kina, som publicerades 2022, pekar på hur Kina systematiskt påverkar svenska kommuner, särskilt i Västsverige där de ekonomiska banden till landet är starka på grund av ägandet av Volvo Cars. Politikernas deltagande i festligheterna har inte bara ett symboliskt värde. De skickar en signal om att ekonomiska intressen trumfar demokratiska värderingar och mänskliga rättigheter.

undefined
I Västsverige är de ekonomiska banden till diktaturen Kina extra starka på grund av det kineiska ägandet av Volvo Cars.



Utrikespolitik och diplomati är komplicerade verksamheter som bäst sköts av nationella representanter. Kommunala och regionala politiker bör i första hand fokusera på lokala frågor, och framför allt inte inbilla sig att de har tillräckligt med diplomatisk fingertoppskänsla för att blidka företrädare för auktoritära regimer. Visst kan kinesiska företag bidra till jobb och tillväxt, men vad händer när det lokala beroendet till ett auktoritärt land växer? Eller när de ekonomiska relationerna börjar underminera våra demokratiska principer?

undefined
Inget företag, ingen folkvald har råd att stå aningslös inför vad Kina är och hur diktaturen försöker påverka sin omvärld.

När svenska lokalpolitiker står på samma scen som Kinas representanter och firar en regim som inte tvekar att använda sig av brutala metoder för att uppnå sina mål, då riskerar de att dra in sina kommuner i ett farligt beroende. Det hotar såväl Sveriges ekonomi som demokrati.