Svenskar fängslas i Irans grymma spel

Regimen i Iran har fängslat svenskar för att utnyttja dem som spelbrickor gentemot omvärlden.

Irans president Ebrahim Raisi och resten av den islamistiska regimen är ett hot mot enskildas mänskliga rättigheter såväl som mot Sveriges och Europas säkerhet.

Irans president Ebrahim Raisi och resten av den islamistiska regimen är ett hot mot enskildas mänskliga rättigheter såväl som mot Sveriges och Europas säkerhet.

Foto: Vahid Salemi

Krönika2023-09-08 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den svenske EU-diplomaten Johan Floderus och KI-läkaren Ahmadreza Djalali sitter båda oskyldigt fängslade i Iran. Det är två människor, vars liv har krossats av den iranska regimens totala nonchalans inför mänskliga rättigheter. 

Iran är enligt Säpo ett av de största säkerhetspolitiska hoten mot Sverige. Förutom olovlig underrättelseverksamhet, cyberattacker och andra typer av påtryckningar mot Sverige, kan vi addera fängslandet av oskyldiga svenskar till listan.

2016 greps läkaren och forskaren Ahmadreza Djalali när han besökte Iran under en föreläsningsresa. Året därefter, 2017, dömdes han till döden av iransk domstol för påstått spioneri. Internationella organisationer såsom Amnesty fördömer domen och 2021 röstade EU-parlamentet för en resolution med krav på hans frihet.

Ett ännu färskare fall är den 32-åriga EU-diplomaten Johan Floderus. I veckan avslöjade New York Times att Floderus suttit fängslad i Evinfängelset i över 500 dagar. Floderus besökte enligt uppgifter Iran på en semesterresa under våren 2022. När han tillsammans med vänner skulle gå på flyget tillbaka till Sverige greps han av iranska myndigheter och har sedan dess varit fängslad, misstänkt för spioneri. Det svenska utrikesdepartementet har uttalat sig kortfattat men tydligt: ”Den svenske medborgaren är godtyckligt frihetsberövad och ska därmed släppas omedelbart”.

Fängslandet av oskyldiga svenskar är ett av flera exempel på hur den iranska regimen utnyttjar alla tänkbara medel för att nå geopolitiska mål. Oskyldiga utlänningar blir till brickor i ett storpolitiskt spel. Fängslandet är också en påminnelse om hur förtrycket drabbar allt och alla som kommer i kontakt med det. Iran tystar kritiker, fängslar inhemska och utländska politiska motståndare och förtrycker det iranska folket.

Sveriges regering och det internationella samfundet måste hårt fördöma dessa handlingar. Det här är inte enbart ett brott mot individens rättigheter. Det Irans regimen ägnar sig åt är ett hot mot internationell säkerhet. Det är hög tid att sätta stopp för Irans grymma spel och se till att få hem de svenska medborgare som sitter fängslade.

Linnea Hylén är ledarskribent.