Två svenska medborgare har skjutits ihjäl i Bryssel på grund av att de bar Sverigetröjor. Det fruktansvärda islamistiska terrordådet skedde i samband med en fotbollslandskamp mellan Belgien och Sverige. Nu försöker vissa röster utnyttja situationen för att spä på hatet, när vi i stället hade behövt enande och tillitsskapande krafter som stärker Sverigebilden.
Upptrappningen av våld och terror sker inte i ett vakuum. Det är ett välkänt faktum att främmande makter använder sig av desinformationskampanjer för att splittra demokratiska samhällen. Till exempel följde den utpekade gärningsmannen bakom terrordådet i Bryssel konton på sociala medier som spred konspirationsteorier om att muslimska barn kidnappas av den svenska socialtjänsten.
När svenska partiföreträdare tillåts späda på polariseringen ytterligare bidrar det till en ökad risk för våld och oroligheter. Extremernas splittring av samhället leder oss mot avgrunden. Någonstans måste man sätta en gräns.
Tyvärr är den kantrade Sverigebilden inte ett nytt problem. För drygt ett år sedan skrev jag en krönika om Vita husets oro över det svenska valresultatet och att Sverigebilden riskerade att försämras. Jag önskar att jag hade haft fel, men tyvärr har bilden av Sverige inte rört sig i en ljus riktning sedan dess.
När den nuvarande regeringen tillträdde fokuserade internationell media på samarbetspartiet med rötter i nynazismen. Sverige blev en del av berättelsen om nationalismens framfart i Europa. Inte konstigt att Vita Huset var oroliga.
Det följdes upp med nyheter om att regeringens politik ser ut att öka utsläppen. Då skapades en mediebild av att Sverige riskerar att förlora rollen som hållbart föregångsland och grön industrimotor. Det påverkar näringslivet, som vittnar om en oro för att investeringsviljan ska minska till följd av en sämre Sverigebild.
Utöver oron hos näringslivet och utländska politiker verkar den sviktande Sverigebilden även påverka vanligt folk i andra länder. När mina bekanta skulle hyra ett boende i en fransk by blev de tillsagda att inte avslöja sitt svenska medborgarskap. I stället fick de rådet att säga att de kom från Norge. Det är inte ett gott tecken att svenskar blir ifrågasatta i världen.
Snart väntar höstlov i Sverige, en tid då många familjer reser utomlands. Jag är rädd att många kommer att bli varse om Sveriges skakiga rykte. Men vi får inte låta rädslan ta över. När grupper ställs mot grupper och hatet trissas upp måste vi hjälpas åt att värna tilliten och samhällsgemenskapen.
Svenska medborgare ska så klart fortsätta resa runt i världen och med stolthet berätta om vårt öppna, rika och jämställda land. Jag kommer att fortsätta ta på mig Sverigetröjan och vara stolt.
Ulrica Schenström är vd för den gröna liberala tankesmedjan Fores. Hon medverkar som fristående krönikör i SN.