Martin, 45, fick köpa det magiska sagohuset i skogen

Martin Kihlberg klipper bort några kvistar av vildvinet som dinglar över bordet i sagohusets trädgård. Efter en intensiv budgivning blev han den som fick ta över det spännande huset i Humlekärr.

Följ med in i Martins sagohus

Foto: Magnus Grimsteddt

Ålberga2024-07-11 06:33

Nyheten i korthet

  • Martin Kihlberg, en erfaren inredningsarkitekt, har köpt och renoverar det unika huset Humlekärr i Ålberga, efter en intensiv budgivning.
  • Trots att andra spekulanter erbjöd högre summor, valde säljaren Martin för att utveckla hennes sommarparadis. Kihlberg betalade 2 970 000 kronor för huset i augusti 2023.
  • Kihlberg planerar att göra omfattande renoveringar, inklusive att installera bergvärme och fiberuppkoppling, samt omvandla trädgården med permakultur. Han överväger även att öppna ett "Bed and breakfast".

Mäklaren blev nedringd när annonsen dök upp. På visningen flockades 170 spekulanter. Många hade förtrollats av det unika huset i den prunkande trädgården utanför Ålberga. 

– Jag tänkte kanske inte så mycket på huset men platsen kändes unik. Jag förstod att det här är ett magiskt ställe, säger Martin Kihlberg.

undefined
Humlekärr är som ett helt äventyr. Drömskt och fullt av möjligheter.

Den erfarna inredningsarkitekten sålde sitt barndomshem och köpte Humlekärr. Mäklaren hade förutspått budgivning, utgångspriset låg på strax under två miljoner. Hon hade rätt, buden skenade. Men säljaren valde Martin, trots att det fanns de som var beredda att betala mer än han. Säljaren ville att Martin skulle ta vid, förvalta och utveckla hennes sommarparadis. Affären blev klar i augusti 2023 och köpesumman blev 2 970 000 kronor. 

Utvecklar, det gör han med kärlek och omsorg. Humlekärr har blivit permanentbostad för Martin och periodvis även hans två tonårsbarn.

undefined
Humlekärr i Ålberga. En plats för stillhet och ro, hårt arbete och kreativitet.
undefined
Det finns en del att göra i huset. Fukt, mögel och svampsporer kan möjligen ha avskräckt en del spekulanter. Martin Kihlberg tar det med ro och arbetar systematiskt.

De målar och snickrar (med hjälp av många goda vänner, understryker han). Ett av rummen var fuktskadat och behövde grävas ut och återställas från grunden. Nu ligger nya reglar och väntar på rördragning och ett nytt golv. Slutresultatet blir ett nytt funktionellt badrum.

 Martin går varsamt fram. Quick-fix á la "Ernst" eller "Arga snickaren" går bort.  

– Det här får ta tid. Jag vill förstå huset, det har stått här i 120 år och har sin egen kunskap. Jag litar på huset.

Han kallar det sin själaresa. Att bo i ett gammalt hus och lämna det vidare till framtiden.

– Jag har tillit, det här kommer jag att klara av.

Minst lika stort projekt är utemiljön. Till hösten börjar Martin en utbildning till trädgårdsmästare. Trädgården i Humlekärr är ett äventyr som ger full möjlighet att utveckla ett spirande intresse för permakultur. 

– Jag har ritningarna klara, säger han.

undefined
Vildvinet väljer sin egen väg över och runt trädgårdsplatsen i Humlekärr.
undefined
"Det här är min dröm," säger Martin Kihlberg som för ett år sedan flyttade in i den spännande varmgula huset i Humlekärr.

Han har nu levt i huset alla årstider. Det var lite kallt i vintras, tillstår han. Det var nästan omöjligt att hålla glöd i alla eldstäder. Planen är att dra in bergvärme i huset. Fiberuppkoppling står också på to do-listan. 

Hur ser framtiden ut? Martin vill att fler ska få uppleva Humlekärr. Han övervägde ett tag att låta huset bli plats för en slags bogemenskap och fick stort gensvar men släppte idén. Kanske blir det ett "Bed and breakfast." 

– Den här platsen är min dröm. Det är ett äventyr som just har börjat, säger han.

undefined
I köket på Humlekärr. Det blev till slut arkitekten Martin Kihlberg som fick köpa det speciella huset som lockade rekordmånga intresserade.
Kort om permakultur

Permakultur kan beskrivas som ett samarbete med naturen.  Begreppet myntades 1978 i Australien, och fenomenet har därefter spridits internationellt. Filosofin vilar på etiska grundprinciper som genomsyrar allt arbete inom permakultur: Omsorg om jorden, omsorg om människor och en rättvis fördelning av jordens resurser. 
Läs mer om ett lokalt initiativ: https://sn.se/familj/nykoping/artikel/christel-odlar-av-karlek-till-naturen/4r1n18pl

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!