Oxelösund måste satsa på vindkraft

 Det är den som skitar ned som även ska lösa problemet och då är det rimligt att en vindkraftspark även ska vara lokaliserad direkt utanför Oxelösund. Skriver insändarskribenten.

Det är den som skitar ned som även ska lösa problemet och då är det rimligt att en vindkraftspark även ska vara lokaliserad direkt utanför Oxelösund. Skriver insändarskribenten.

Foto: TRONS / SCANPIX

Insändare2020-09-08 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Oxelösunds miljöskuld till naturen och vår egen jord är kolossal. En satellitbild över staden visar vilken smutsfläck hela området är. En riktig skamfläck. Dock är den farligaste nedsmutsningen den som inte syns, men smälter polarisarna.

I en insändare i SN den 28/8 förordas kol och olja som ett bättre alternativ än vind ur miljöhänsyn. Det här är naturligtvis ren nonsens. Verksamheten som pågått i Oxelösund under många år är ett av de största bidragen till att permafrosten nu smälter i en galopperande hastighet. I slutändan hotar kommunens framfart hela mänskligheten. Den dagen kommunhuset står under vattenytan kanske polletten trillar ned även hos de mest högljudda klimatförnekarna?

I sken av hotet mot hela mänskligheten som nu verksamheten i Oxelösund nu står för så finns det ett pris för att lösa problemet. Att fortsätta och göra som man alltid gjort är inget alternativ. Det är den som skitar ned som även ska lösa problemet och då är det rimligt att en vindkraftspark även ska vara lokaliserad direkt utanför Oxelösund. Samtidigt ger det här Oxelösund en chans att gå från miljömarodörer till miljöhjältar.

Det här kräver proaktiva politiker. Att vara proaktiv kan till exempel innebära att satsa på en flytande vindkraftspark. Sydkorea har en tariff som gör att det blir bättre betalt ju längre bort från kusten företaget bygger. Ett svenskt företag bygger nu en flytande vindkraftspark utanför Sydkorea. Med rätt politiskt styre kunde det här istället ha skett utanför Oxelösund. Vill man inte satsa på vindkraft i Oxelösund då ska man ej heller ha ett stålverk där.