Efter skyfallen – Malins och Martins skörd ruttnar bort

Skyfallen slår hårt mot lantbrukare. Två som drabbats är Malin Schreiber och Martin Burkett som driver Peterslunds ekoodling i Björnlunda. Skördeklar potatis och morötter har ruttnat bort.

"Det var som soppa, som gröt när vi försökte ta upp potatisen" säger Malin Schreiber.

"Det var som soppa, som gröt när vi försökte ta upp potatisen" säger Malin Schreiber.

Foto: Ida Lindström

Björnlunda2023-08-29 17:59

– Det var i början av skördesäsongen, det var de första potatisarna som vi skördade. När vi tog upp den tyckte vi den såg bra ut, men sen såg vi att potatisen var mjuk och rutten. 

Regnet öser ner – igen – när SN på måndagen besöker Malin Schreiber och Martin Burkett på Peterslunds ekoodling i Björnlunda.

Malin Schreiber berättar att regnet kom för drygt tre veckor sedan – och sedan har det bara fortsatt att regna. Hur mycket potatis och morötter som blivit förstörda är i dagsläget oklart.

– Det kanske är 25 procent som klarar sig. Men just nu vågar vi inte skörda ifall de skulle ruttna om några dagar. Det känns inte bra, det kan man inte göra.

undefined
"När man arbetar som grönsaksodlare måste man sälja det mesta från augusti fram till jul. Sedan får man inga intäkter på våren. Så vi får hoppas att pengarna räcker och sen har vi ju två anställda som ska betalas", säger Malin Schreiber.
undefined
Även morötterna är ruttna. "Vi tänker hela tiden att om det torkar upp nu då kanske en stor del klarar sig men det vet vi inte. Vi vet inte hur det blir med de andra grödorna", säger Malin Schreiber.

Larm om åkrar med potatis och andra grödor som står under vatten kommer just nu från många håll i landet. Hur skördar, tillgång och priser kan komma att påverkas är ännu oklart. 

Roger Nolsa är ordförande i föreningen Potatisodlarna som arbetar för att främja svensk potatisodling. Han säger att han de senaste dagarna har haft kontakt med ett 40-tal odlare kring just denna fråga, främst från Sveriges största potatislän: Skåne, Halland, Västra Götaland och Östergötland.

Södermanland är ett mindre potatislän och hittills har Roger Nolsa inte hört talas om fler drabbade.  

– Som lantbrukare vet man alltid att det aldrig blir 100 procent med en skörd. Man räknar alltid med lite bortfall. Men i de fall där hela skördar försvinner så är det katastrof.

undefined
"Vi var ganska deppiga och samtidigt som det regnade så gick kylaren som vi har för att hålla skördarna kalla sönder", säger Malin Schreiber som driver ekoodlingen tillsammans med Martin Burkett.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!