– Fiberfrågan har varit ett haveri, två bolag har agerat på ett mycket olyckligt sätt, vad är ni beredda att göra för insatser för att komma till punkt i den här frågan? Undrar Sören Fors, före detta lantbrukare.
SN skrev tidigare i somras om att vissa av Gnestas kommuninvånare sitter med två avtal, två diken men ingen fiber på grund av att bolagen tävlar om vem som ska få lägga kablarna. Något som kommunen lovar att lösa.
Alla partier höll med om att detta är problematiskt och menade att det är Post- och Telestyrelsen som gjort upphandlingen med kommunen. Miljöpartiet tycker att kommunen bör anställa en person till som koordinerar fiberfrågorna.
– Vi behöver ha någon på kommunen som axlar det här ansvaret, säger Gustav Edman (MP).
Vänsterpartiet tycker att kommunen gjorde en miss, 2014 när man sålde ut stadsnätet och instämmer i MP:s förslag om en ny fiberkoordinator. Det gör även Centerpartiet.
– Sedan 2015 har vi försökt att lägga in i budgeten för en bredbandssamordnare som skulle se till att organisera fibertäckningen i kommunen. Hade vi gjort det då så hade vi haft fiber i nästan hela kommunen i dag, säger Håkan Ekstrand (C).
I höstas hade 72 procent av Gnestahushållen fiber, jämfört med 82 procent i hela riket.
Open infra är den enda aktören som fått bidrag av Post- och Telestyrelsen (PTS), men deras rykte har naggats i kanten då konflikter med det andra bolaget IP only har uppstått, i kampen om att få gräva ner fiber i trakten.
Liberalernas gruppledare Sarah Kinberg, beskriver den ohållbara situationen som har uppstått. Just nu sitter hon med två avtal samtidigt som inget händer med.
– Vi har försökt på alla sätt och kommunicerat med PTS som har beviljat bidraget.
Enligt Linda Lundin (S) ska hela Sverige ha snabbt bredband år 2025.
– Vi kan påverka regering och riksdag, det handlar om utformning av regelverket, det handlar om att vi ska ha krav på samordning. Det är en statlig fråga som jag ser det.
Moderaterna vill lyfta frågan regionalt.
– Vi har varit noga med att peta in fakta. I dag är det bara 42 procent som har tillgång till fiber på landsbygden. Vi ska titta på lokala lösningar, säger Anna Ekström och föreslår att kommunen ska gräva ner ett rör i backen så att den som vill kan koppla upp fiber.
Det muttrades en hel del i publiken, efter samtalet.
– I stort sett tycker ni sak samma, sa en person.