Stjärnhovsbor dubbeltecknade fiber: "Rena cirkusen"

Flera Stjärnhovsbor har avtalat med två fiberfirmor och oroas nu över att de har lurats. Mats och Anita Gärling riktar skarp kritik mot företagen – som slår ifrån sig.

Anita och Mats Gärling är arga över fiberleverantörernas agerande, dels på grund av det dubbla grävandet, dels eftersom att de känner sig förda bakom ljuset.

Anita och Mats Gärling är arga över fiberleverantörernas agerande, dels på grund av det dubbla grävandet, dels eftersom att de känner sig förda bakom ljuset.

Foto: Andreas Tun Hedfors

Stjärnhov2022-06-27 06:30

– Det är ju rena cirkusen. Fullständigt jävla kaos.

Mats och Anita Gärling står utanför villan i Stjärnhov och tittar på fiberkablarna som sticker upp ur deras grusgång. De lades nyligen ned av IP only, en Wallenbergkontrollerad fiberleverantör.

På andra sidan vägen står tre lettiska arbetare med en pickup. De har precis grävt ned en kabel, precis i samma fåra som IP only gjorde någon vecka tidigare – men för Open infra, en konkurrerande firma.

Runt Stjärnhov, där Open infra ska ansluta 182 hushåll, gräver de till omkring 60 procent av sträckan i IP onlys spår, enligt en källa med insyn.

– Det är ju ett resursslöseri som inte är av denna världen, utbrister Gärling, och får medhåll från kommunen.

"Ja det är minst sagt rörigt runt Stjärnhov just nu," skriver IT-chef Hans Haglund.

Men fri etablering råder, kommunen är minimalt inblandad och statens roll tycks vara att ge bidrag till vissa aktörer – firmorna behöver inga andra tillstånd än markägarens.

undefined
Först grävde IP only längs den här vägen i Stjärnhov. Inom ett par veckor gjorde sedan konkurrenten Open infra samma sak.

Dubbelarbetet är dock inte Gärlings allvarligaste kritik – de själva och minst sex grannar har nämligen dubbeltecknat sig, för bredband från båda firmorna.

"Vi tecknade med IP only, men läste sedan i SN att de inte fått koncession. Så då räknade vi inte längre med dem," skriver Mats Gärling i ett mejl.

"Det dröjde då inte så länge förrän ett nytt företag, Open infra, kom och erbjöd oss fiber. Vi tecknade givetvis avtal med dem."

På frågan om hushåll som beställer samma tjänst av två olika bolag inte får skylla sig själva svarar Gärling att Open infras representant försäkrade dem om att det inte skulle bli några problem.

– Försäljaren menade på att de löser ut IP only då, dem som vi tecknat avtal med först.

Enligt Gärling har IP only-teknikern som drog in fiber i villan också sagt att båda firmorna kan använda fibern, att de ska ha ett samarbete.

Men när SN frågar firmorna känns de inte vid något samarbete och utesluter inte dubbla avgifter för Stjärnhovsborna.

"Vi, precis som andra fiberaktörer, tar ut en avgift från att frånträda avtal i förtid," skriver IP onlys kommunikationschef Jacob Bolin.

Open infra emotser avbrottsavgifter på upp till 8 000 kronor om fibern inte är klar på två år, men öppnar för kompromisser.

"Vi brukar hitta lösningar som våra kunder brukar bli nöjda med," skriver kommunikationschef Anya Alenberg.

Hushåll i Käxle har uppfattat på er försäljare att ingen straffavgift ska utgå, talade han inte sanning?

– Jag var inte där och hörde vad som sades. Våra säljarrepresentanter ska säga det som står i villkoren.

Open infra stämdes i april av Konsumentombudsmannen som efter många klagomål och två års utredning säger att företagets villkor för att bryta avtal varit "vilseledande och därmed oskäliga och ska förbjudas."

Open infra beviljades i höstas 12 miljoner kronor i offentligt stöd för att dra fiber till 568 hushåll i Gnesta kommun. Bolaget påstår sig ha frågat IP only om det går bra att använda IP onlys befintliga ledningar, men inte ha fått svar, och säger också att de själva lägger dubbla ledningar som andra bolag är välkomna att nyttja.

IP Only genmäler att de öppnat för flera samarbeten med konkurrenten, men fått kalla handen och oklara besked.                                                                                      

Fiber i Gnesta kommun

72 procent av Gnestahushållen hade i höstas fiber, att jämföra med 82 procent i hela riket.

Telia har byggt fiber i tätorterna samt Hållsta, Hundby, Malmsjöstugan, Kattnäs och Kvegerö.

Open infra och IP only har åtagit sig delar av landsbygden.

Open infra bygger nordväst och sydöst om Björnlunda samt nordväst om Stjärnhov.

För en villa i Käxle är kostnaden 17 000 kronor hos Open infra och 20 000 kronor hos IP only.

Källor: Post- och telestyrelsen, Gnesta kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!