Skyddsjakten står stilla – jägarna väntar på nästa attack

En vecka efter beslutet har ännu ingen skyddsjakt förekommit i Björnlundaområdet. Först måste vargen ge sig till känna igen.

Först efter en observation eller attack på tamdjur kan spårning påbörjas på den varghona som efter dna-analys kunnat knytas till attacker på tamdjur. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Först efter en observation eller attack på tamdjur kan spårning påbörjas på den varghona som efter dna-analys kunnat knytas till attacker på tamdjur. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Björnlunda2024-08-21 04:43

Nyheten i korthet

  • En vecka efter att skyddsjakten på varg godkändes i Björnlunda har ingen jakt ägt rum. Jakten godkändes efter upprepade vargattacker på tamdjur.
  • Beslutet om skyddsjakt gäller endast vid en ny attack eller om vargen observeras i närheten av tamdjur, för att säkerställa att rätt individ skjuts.
  • Risken för nya vargattacker är störst dagar efter en attack. Om det sker en ny attack efter den aktuella skyddsjakten kan ett nytt skyddsjaktsbeslut bli aktuellt.

Det har snart gått en vecka sedan länsstyrelsen beviljade skyddsjakt på varg, efter upprepade attacker på tamdjur mellan Runtuna och Björnlunda. Men än har ingen vargjakt förekommit i området. 

– Det har varit lite stiltje, säger Matilda Söderqvist, jaktvårdskonsulent hos Jägareförbundet Södermanlands län.

Vargtiken, som tillsammans med en hane utgör det nyligen identifierade Köttsjöreviret, har efter dna-analys kunnat knytas till flera angrepp – där får och nötkreatur dödats. Men Matilda Söderqvist förklarar att beslutet om skyddsjakten gäller först i anslutning till en ny attack, eller efter att vargen observerats i närheten av tamdjur. 

– För att med största sannolikhet kunna klargöra att det är den skadegörande individen som skjuts, säger hon. 

undefined
Matilda Söderqvist, jaktvårdskonsulent i Södermanland, berättar det inte är säkert att någon varg kommer att fällas under den pågående skyddsjakten.

Tillståndet för skyddsjakt trädde i kraft förra onsdagen och gäller till den 8 september. 

– Vi vet att risken för nya vargattacker är som störst dagar efter en tidigare attack. Efter två veckor föreligger ingen förhöjd risk längre, säger Markus Sörling, viltvårdshandläggare på länsstyrelsen, som betonar att ett nytt skyddsjaktsbeslut kan bli aktuellt vid en ny attack, efter den nu aktuella skyddsjakten.

Staffan Claesson som fungerar som samordnare för skyddsjaktsgruppen bekräftar att ingen aktivitet förekommit än så länge. 

– Alla är på sina vanliga jobb för tillfället. Vargar rör sig långt inom sitt revir. När de befinner sig i närheten av tamdjur går inte att förutsäga. 

undefined
Staffan Claesson samordnar jaktgruppen inom skyddsjaktsområdet som sträcker sig från Lid till Stjärnhov.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!