Ny vargattack norr om Nyköping – flera får dödade

För andra gången på kort tid har flera djur fått sätta livet till efter ett vargangrepp – i samma område. Nu inväntar länsstyrelsen viktiga svar om angriparen, utifrån DNA-analys.

Under den senaste månaden har två vargangrepp inträffat i trakterna mellan Runtuna och Björnlunda. Den här bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Under den senaste månaden har två vargangrepp inträffat i trakterna mellan Runtuna och Björnlunda. Den här bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Foto: Mikael Strand/arkiv

Runtuna2024-08-05 18:47

Det var under natten mot lördag som Länsstyrelsen kontaktades av en djurägare mellan Runtuna och Björnlunda. Ägaren hade hittat flera skadade får utomhus.

– Vissa levde när vi kom dit men de var så pass svårt skadade att de inte gick att rädda. Totalt är det tre får som är dödade eller avlivade, säger Markus Södling, vilthandläggare på länsstyrelsen i Sörmland.

På plats kunde de konstatera att det handlade om ett vargangrepp.

– Vi vet inte vad det är för varg. Vi måste analysera DNA-prover och hoppas på att vi får ett svar den vägen, men det är inte hundraprocentigt säkert heller, säger Markus Södling.

För bara en månad sedan inträffade en vargattack inom ett geografiskt snarlikt område. Då dödades en kalv. Markus Södling känner inte till några andra angrepp i området under de senaste åren.

– Det är överlag väldigt liten chans att angrepp sker och det är inte så att vargen per automatik gör flera angrepp. Bara för att det har inträffat två täta innebär det inte att det kommer ett tredje per automatik, men risken finns och är större direkt efter angrepp än annars.

undefined
Markus Södling, vilthandläggare på länsstyrelsen i Sörmland.

När länsstyrelsen inventerade länets vargrevir i början av året upptäcktes ett nytt revir i trakterna nordost om Stjärnhov, ett par som då ännu inte hade fått valpar. 

Vad det är för vargar som attackerade djuren kring Runtuna/Björnlunda återstår som sagt att se. Huruvida det är samma varg som slagit till två gånger om är också för tidigt att säga.

– Jag törs inte svara på det. Vi har mellan 20-25 vargar stationärt i länet och andra som kan vandra in från alla håll och kanter. DNA-prover är tagna vid båda angreppen. De analyseras nu och vi får invänta svar, säger Markus Södling.

Kan det bli aktuellt med skyddsjakt?

– Skyddsjakt finns i vår verktygslåda att ta till, för att förhindra allvarlig skada, men det är alldeles för tidigt att diskutera det. Vi måste se vad det är för individ. Angreppet har skett i ett område utan stationär förekomst av varg, det är inte uppe bland reviren och då är det viktigt att försöka ta reda på vad det är för en individ.

Han fortsätter:

– Vi måste ha koll på att det inte är genetiskt viktig varg som har kommit in, för då är det helt andra riktlinjer från Naturvårdsverket gällande skyddsjakt. I nuläget vet vi för lite.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!