Claes mötte Sjundavarg: "Ganska häftigt"

Gnestabon Claes Israelsson stod plötsligt öga mot öga med en varg mitt ute i skogen. Han beskriver mötet som en häftig upplevelse.

Sedan 2014 då Sjundareviret etablerades har det funnits vargar i Gnestatrakten.

Sedan 2014 då Sjundareviret etablerades har det funnits vargar i Gnestatrakten.

Foto: Junge, Heiko

Gnesta kommun2020-02-21 06:37

Det var en av familjens två hundar, en sexårig engelsk springer spaniel, som först upptäckte sin vilda släkting under en skogspromenad i närheten av Stora Kvarnsjön på gränsen mellan Gnesta och Södertälje.

– Hon brukar skalla när hon hittar spår efter vilt, men det här lät mer som när hon är irriterad på en handhund som nosar på henne. Hon kom som ett skott när min fru blåste i visselpipan, och efter henne kom det en varg, berättar Claes Israelsson.

Han beskriver vargen som en "ståtlig och fin" hanne, stor som en och en halv schäfer ungefär.

– Den stannade ungefär 20 meter bort och bara tittade på mig, och jag tittade på vargen. Det varade i kanske fem, tio sekunder, sen vek den av och drog iväg. Det var ganska odramatiskt, men en häftig upplevelse.

Familjen bor på en gård på andra sidan Klämmingen och promenerar ofta i området, men det här var första gången de stötte på en varg.

– Men jag var inte rädd eller så, det kändes bara mäktigt. Lite som att vi var inne och hälsade på i hans värld för en stund, säger Claes Israelsson.

Länsstyrelsen i Sörmland inventerar vargarna i Sjundareviret under vintern, och i december fångades nyfödda valpar på bild av en viltövervakningskamera. Det senaste budet från länsstyrelsen var att det finns ett vuxet vargpar med två valpar i Sjunda, men att det kan finnas fler individer.

Sjundareviret är omkring 30 000 hektar stort och ligger i gränstrakterna mellan Gnesta, Södertälje och Nykvarn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!