Föreningen Laxnegården oroas över kommande VA-avgifter

Kommande VA-taxa slår hårt mot föreningen Laxnegården, som är mycket kritisk till kommunens höjda avgifter.

Tyrel Jonsson, Lennart Anglered, Ingemar Johansson och Philippe Tibault från föreningen Laxnegården.

Tyrel Jonsson, Lennart Anglered, Ingemar Johansson och Philippe Tibault från föreningen Laxnegården.

Foto: Clara Jonsson Long

Gnesta kommun2023-12-16 07:01

Föreningen Laxnegården är inte nöjd med hur de kommande VA-avgifterna ser ut och befarar att de är något som kan komma att skada föreningens ekonomi framöver.

– Efter dessa ändringar ska vi betala 25 000 kronor per år, svarar Tyrel Jonsson och säger att det rör sig om ett dubbelt så högt pris jämfört med vad föreningen tidigare fått betala.

Tyrel Jonsson förklarar att intäkterna som föreningen drar in på att hyra ut deras lokal numera går upp i rök.

– Uthyrningen brukar vara runt 12 000 kronor per år. Taxeökningen äter upp alla intäkter föreningen har för att hyra ut.

Alternativet att istället höja hyran för eventuella hyresgäster är inget som Tyrel Jonsson tycker låter som en bra idé.

– Även om vi hyr ut lokalen kan vi inte lasta allting på hyresgästen som har övervåningen här. Det måste vara en skälig fördelning, vilket i detta fall innebär att föreningens egna kostnader ökar.

undefined
Föreningen Laxnegården bildades på 70-talet.

Något som föreningen också reagerat på är att en del boende i området inte haft möjlighet att ta del av informationen kring VA-taxan.

– Kommunen har inte har meddelat alla abonnenter om den här höjningen. Det står visserligen på hemsidan, men det är inte så att alla medborgare prenumererar på all information där, säger Tyrel Jonsson och påpekar att det finns boende i Laxneområdet som inte har tillgång dator eller smarttelefon.

Känns det lite uppgivet just nu?

– Nej, vi har inte gett oss. Vi försöker hitta olika ingångar. Vi skulle kunna skicka frågan upp till revisorerna eller få en annan politiker att möjligen granska det. Men tyvärr verkar det som att även oppositionspartierna är inne på att pengarna måste in, oavsett hur det går till.

Anledningen till att Gnesta från årsskiftet höjer avgifterna för att finansiera en ny vattenförsörjning är att Länsstyrelsen tidigare satt stopp för nya byggen i kommunen. Det eftersom det inte finns tillräckligt med dricksvatten för att försörja planerade bostäder i centralorten.

– Om den byggs för framtida behov krävs dels investeringsplaner som kommunen ännu inte upprättat. Frågan om hur den finansieras är viktig för VA-kollektivet och det mest rimliga alternativet är en skattefinansiering inledningsvis. Uppbyggnad av ny vattenreningsanläggning kommer inte nuvarande Gnestabor till nytta nu, men kostnaderna uppstår innan utbyggnaden skett.

Södermanlands Nyheter har sökt Niklas Spets, VA-chef i Gnesta kommun, som skriver i ett mejl att han väljer att avstå från att kommentera saken.

undefined
Niklas Spets är Gnesta kommuns nya VA-chef sedan oktober 2023.
Brukningsavgifter

Gäller från den 1 januari 2024:

Grundavgift (fast avgift) 4 313 kr/år 

Avgift/m3 vatten (rörligt) 50 kr/m3 

Bostadsenhetsavgift (fast avgift) 3 562 kr/år 

Dagvattenavgift/kvadratmeter tomtyta (fast avgift) 1,40 kr/m2/år

Källa: Gnesta kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!