Kommunen kan inget göra åt Solbackas förfall

Det krävs att byggnaderna vid Solbacka ska utgöra fara för liv och hälsa för att kommunen ska kunna gå in och kräva åtgärder.

Den senaste verksamheten som bedrevs på Solbacka var ett flyktingboende.

Den senaste verksamheten som bedrevs på Solbacka var ett flyktingboende.

Foto: Simón Bustamante

Gnesta kommun2019-11-08 07:12

Som tidningen rapporterade tidigare i veckan börjar boende kring Solbacka tröttna rejält på förfallet på Solbacka. Claes Eriksson, som bor i närheten av det gamla läroverket, tycker att det är dags att kommunen agerar genom att kräva att fastighetsägaren ska sköta underhållet bättre.

Men det tycks inte vara aktuellt. För bara några veckor sedan var en av samhällsbyggnadsförvaltningens handläggare vid Solbacka för att titta på fastigheten, efter att en synpunkt från en privatperson kommit in till kommunen.

– Hans bedömning var att det inte har gått så långt att vi kan göra ett föreläggande. Vi kommer att hålla ett öga på det löpande, men just nu är det den bedömningen vi gör, berättar kommunens planeringschef Tomas Enqvist.

I praktiken krävs det att en byggnad håller på att rasa för att kommunen ska kunna agera, menar han.

– Vi tittar bara rent krasst på byggnadernas skick, och då handlar det om att skydda liv och hälsa. Det ska gå ganska långt innan vi kommer med ett föreläggande. Under de tio år som jag har jobbat här har det inte hänt en enda gång, säger Tomas Enqvist.

Solbacka har ett stort kulturhistoriskt värde för många, men rent formellt omfattas inte fastigheten av något särskilt skydd eller kulturmärkning. Och även om det fanns ett sådant skydd skulle det inte förändra den rådande situationen, enligt samhällsbyggnadsförvaltningen.

De möten som hölls förra året angående de byggskisser som fastighetsägaren tagit fram, har runnit ut i sanden. Den senaste tiden har det inte funnits någon dialog mellan kommunen och ägaren.

– Vi skulle jättegärna se att någon kom och ville utveckla Solbacka, det är ju en så otroligt fin anläggning. Men de ekonomiska förutsättningarna verkar tyvärr inte finnas, säger Tomas Enqvist.

Kan du förstå att grannar reagerar som de gör?

– Absolut, men vi har ju plan- och bygglagen att förhålla oss till.

Det politiska styret i Gnesta delar förvaltningens bedömning av läget.

– Vi tycker naturligtvis att det är tråkigt och hade gärna sett att det var snyggt och prydligt vid Solbacka, men det är en privat ägare som inte gärna kommunicerar med oss. Tyvärr har vi lagstiftning som säger att vi än så länge inte kan göra så mycket, säger Sibylle Ekengren (M), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Har det varit aktuellt för kommunen att köpa Solbacka?

– Nej, inte för den prislappen. Det har ju legat ute för 35 miljoner ganska länge.

Tomas Enqvist, planeringschef på Gnesta kommun.
Tomas Enqvist, planeringschef på Gnesta kommun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!