Vill införa skyddsjakt på alla vargar i Sjundareviret

C i Gnesta har länge brottats med frågan om vargens vara eller icke vara. Nu uppmanar oppositionsrådet Håkan Ekstrand länsstyrelsen att besluta om skyddsjakt – på alla vargar i Sjundareviret.

"Vi har aldrig velat ha något vargrevir här och det är vi eniga om tillsammans i Södertälje, Nykvarn och Gnesta", säger Håkan Ekstrand (C).

"Vi har aldrig velat ha något vargrevir här och det är vi eniga om tillsammans i Södertälje, Nykvarn och Gnesta", säger Håkan Ekstrand (C).

Foto: SN/Länsstyrelsen

Gnesta2022-07-21 20:53

Enligt Håkan Ekstrand (C) är det både tamdjur och vilddjur som blivit attackerade av varg inom Sjundareviret de senaste sju åren. Sjundareviret sträcker sig från E4 mellan Södertälje och Vagnhärad och bort till sjön Klämmingen i väst. Centerpartiet i tre grannkommuner skrev nyligen en debattartikel i SN och slog där fast det de tyckt under flera år: De vill inte ha någon varg i Sjundareviret.

– Vi har aldrig velat ha något vargrevir här och det är vi eniga om tillsammans i Södertälje, Nykvarn och Gnesta, säger Ekstrand.

Flera bönder har blivit tvungna att avveckla sin verksamhet på grund av vargen, berättar Håkan Ekstrand.

– I Molstaberg hade man även skyddshäng mot vargen så det spelar ju ingen roll hur mycket man skyddar sig. Det kan inte vara rimligt att stängsla in allt för att skydda sig mot vargen.

– Förra veckan var det en gård i Nykvarn som också blev tvungen att lägga ner sin verksamhet då vargen kommit åt fåren där.

Det är inte bara gårdar som drabbats utan även hundar som blivit attackerade.

– Det är hundar och jakthundar men det har man inte talat så mycket om, men vargattackerna har ökat, säger Håkan Ekstrand.

I Sverige har vi mininivåer på hur många vargar som ska finnas.

– I dag har vi ett krav på att ha 300 vargar som minst, enligt EU-direktiven och vi behöver ligga över det så att vi kan ha skyddsjakt vid behov, säger Per Risberg, handläggare på Naturvårdsverket.

Vad gör vargen för nytta för ekosystemet?

– Den gör lika stor nytta som fästingar, älgar och alla andra djur. Eftersom vargen är ett av Sveriges rovdjur vill vi behålla den.

Hur många vargar som finns i landet just nu går inte att svara på men efter den senaste inventeringen, från i våras, låg antalet på 460. 

Enligt länsstyrelsen i Sörmland har sex nya valpar identifierats i Sjundareviret i år, men hur många de faktiskt är i nuläget kan ingen svara på.

”I ett vargrevir finns maximalt ett revirmarkerande par, ungvargar födda förra året och årets valpar, förutsatt att det fötts valpar varje år", skriver länsstyrelsen.

– Vi vet ju att det är bekymmer med vargar och vilda djur överhuvudtaget. Ska man se på det krasst ekonomiskt så är det inte vargarna som ställer till flest problem det är andra djur, säger Per Risberg.

Ska man vara rädd för vargen?

– Man ska ha respekt för den precis som med alla djur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!