– Vi är lite chockade. Vi var inte beredda!
Dag Andersson och Magdi Beky Winnerstam jobbar med datorerna i det som ska bli teaterkafé och bar, när tidningen kommer. Tanken var att skriva en artikel om att deras kickstarterkampanj nått 90 procent – men när vi kommer in i lokalen visar det sig att närmare 20 000 kronor rasslat in på bara någon timme: Insamlingen är i hamn!
97 bidragslämnare – hittills, bössan stänger först söndag förmiddag – kommer att få pytsa in sina gåvor till Gnestas senaste scenkonstsatsning. Den gamla trätorken i Gnestas östra industriområde går i år från ekande dystopi till mötesplats för teater, dans, cirkus och mer därtill.
– Nu kommer vi att kunna jobba snabbare, inte dra tillfälliga elkablar utan faktiskt anlita elektriker. Ha råd att köpa färg, hittills har vi tagit emot donationer, berättar Magdi.
Tegel- och betongdamm har bolmat och skruvdragaren surrat intensivt sedan tidningen var på besök i mars: En limträbalk har vinschats upp och fästs i taket, så att pelaren mitt i salen kunnat tas bort. Publikentrén och foajén börjar ta form, med hjälp av två nya hål i väggarna.
En nysnickrad trappa leder till loftet som fått ett helt nytt rum – logen – där det tidigare var tom luft. Nästan allt har de gjort själva.
– Men en stor fråga är golvet, där söker vi en lösning.
– I fysisk scenkonst som dans och cirkus och performance, där gör man ju omöjliga saker. Då tar kroppen stryk om man inte har ett golv som fångar rätt.
Sommarkaféet som de inrättade på gården tror de var avgörande för att volontärer och bidragsgivare skulle få upp ögonen för projektet.
Ni nådde insamlingsmålet, behöver ni inget mer stöd nu?
– Framför allt behöver vi publik som vill kolla föreställningar och hänga här!
Men självklart finns det fortsatt behov av gåvor, bidrag och arbetsinsatser försäkrar de båda.
I höst gör Scenkonst Sörmland upp "En midsommarnattsdröm" i lokalen, och i kikaren finns barnföreställning och evenemang på halloween och till jul.
Salong Central fortsätter, med stärkt självförtroende, att söka sin roll på orten och internationellt.
– Vi vill stå för scenkonst som är nära, både fysiskt och mentalt. En kravlös mötesplats med lokal förankring och samtidigt nära till Stockholm och världen.
– Det är ju roligt om en grupp jobbar här i salen och så kan folk som fikar i kaféet komma in och ge feedback eller agera statister i en musikvideo, säger Dag.