– Det känns otroligt kul att få göra det här. Att vi hittade lokalen och att vi bara kastar oss ut och startar det här projektet.
Skådespelaren, dansaren och koreografen Dag Andersson sitter på det som tills nyligen var ett industrigolv och lyfter blicken mot taket 5,5 meter upp. I tegelbyggnaden i det slitna industrilandskapet bakom Visbohammarsbron skapar han och Magdi Beky Winnerstam – scenkonstnär och bland annat grundare till Långsjö teater – en scen och en mötesplats: Salong central.
– Namnet är en flirt med kultursalonger i Paris och en konstruktion, vi påstår att det här är centralt, både i förhållande till Stockholm och andra städer i Sörmland, säger Magdi.
Lokalen ska rymma 150 personer och gå att anpassa till nästan vad som helst, gärna "immersiva och konceptuella" program.
– Modern scenkonst handlar jättemycket om att publiken inte bara sitter i mörkret på sin stol. Man kanske går runt eller scenen förflyttas.
– Vi vill också göra dans, cirkus, opera, performance. Aktörer som jobbar med jättestora föremål. Här kan man verkligen veckla ut sina vingar.
Gradäng och golv ska helst gå att bunta ihop och ställa ut om, säg, några ton jord behövs bättre.
Att dra igång nästan utan extern finansiering och mitt i en lågkonjunktur är ett vågspel: "Kamikaze eller smart", med Magdis ord.
Men de har ett stort nätverk: Långsjö teater flyttar in i maj och lämnar då Lokstallet. Ytterligare tre scenkonstnärer med koppling till närområdet är involverade, och tre föreställningar är bokade – Magdi och Dags egen produktion Banketten i april, tältverket Danspaus från Eskilstuna i augusti och Scenkonst Sörmlands En midsommarnattsdröm till hösten.
– Vi vill korsbefrukta konstarter och publiker. Som ett förband, en kortare cirkusakt innan en teaterföreställning till exempel. Eller att vi presenterar kammarorkestern från Björnlunda innan ett gästspel från Polen.
Planen är att bygga om med kafé på nedervåningen och loge och kontor på loftet. I brist på budget har paret tagit emot svetsning och vitvaror från en hantverkare, en värmepump från Lions och håller utkik efter rivningsvirke och all hjälp de kan få.
Magdi och Dag vill tänja på gränserna, både i tid och form, till vad som brukar vara teater.
– Vi vill gärna baka in diskussioner eller konsert och fest efter föreställning och tänker även starta en referensgrupp med Gnestabor.