– Det är roligt att vi blir uppmärksammade för vår satsning på växtbaserad mat. Jag tycker dessutom att det är viktigt i dessa osäkra tider att satsa på mat som kan odlas i Sverige, säger Marie Ceder Åkerlund, kostchef på barn- och ungdomsförvaltningen, i ett pressmeddelande från Djurens rätt.
Djurrättsorganisationen rankar sedan fyra år landets kommuner utifrån ett 30-tal kriterier, framför allt beträffande andelen vegetarisk och vegansk mat i de offentliga köken. Drygt hälften av landets kommuner deltog i undersökningen, bland annat avstod Eskilstuna och Vingåker.
I bedömningen vägs dock även in djurskyddskrav vid inköp, hållningen till fjäderfria påskdekorationer, åtgärder mot att igelkottar och andra smådjur bränns ihjäl i majbrasor samt regler om fyrverkerier.
– Det är glädjande att allt fler kommuner ställer om till mer växtbaserat i sina verksamheter eftersom det ger så många fördelar för såväl djur som klimat och folkhälsan. Köttkonsumtionen måste halveras till 2030, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt, i pressmeddelandet.
Oxelösund kom på tredje plats i landet och Strängnäs på fjärde.
Susanne Gutke är chef för kostenheten i Oxelösund.
– Vi har under många år arbetat medvetet med att få in vegetariska alternativ i skolorna. Just nu erbjuder vi ett vegetariskt alternativ till skolan fem dagar per vecka. Vissa dagar erbjuder vi två, säger hon till kommunens hemsida.