– Jag är förvånansvärt positiv. Alla partier är enade om att kommunen inte vill ha någon bergtäkt, säger Erik Granqvist talesman för föreningen Gnestaberget.
Under senvåren inleddes ett samråd från Holmen AB där man ville undersöka hur boende och andra ställde sig till att ha en bergtäkt mellan Tängslinge och Hällesta.
– Det behövs grus för att Gnesta ska kunna växa. Man ska kunna underhålla vägar och göra det här på ett bra sätt för att kommunen fortsatt ska vara attraktiv, sade Jonas Ulander, projektansvariga för Holmen Bergprodukter i en tidigare intervju för SN.
Holmen stötte genast på patrull från Gnestabor som snabbt upprättade Gnestaberget, en förening som just nu består av över 200 medlemmar. I dagarna skriver över 600 olika föreningspersoner i Gnesta ett gemensamt yttrande till Holmen om att man inte vill ha bergtäkt. Under måndagen avgjordes också yttrandet från kommunen. Inga partier är för en bergtäkt.
– Det kommunen och Gnestaberget framför allt är oroade över är infrastrukturen och att de exploateringsytor som finns i kommunen är få för utbyggnad. Så jag kan inte nog förstärkta hur glad jag är över att vi och kommunen har samma bild när det gäller bergtäkten. Det tyder ju på att det är en illa vald plats, säger Erik Granqvist.
Lena Staaf, gruppledare för Vänsterpartiet var ändå en smula besviken och ville lägga ett tilläggsyttrande men fick avslag av kommunstyrelsen.
– Det finns fortfarande ett behov av krossat berg för vägbyggnationer. Vänsterpartiet föreslog att kommunen skulle utreda en ny, alternativ plats för bergtäkt i kommunen där förutsättningarna är bättre. Nu måste vi åka till Vagnhärad för att hämta gruset och det är en bit dit, säger Lena Staaf (V).
Flera partier tycker att det är onödigt att utreda frågan om ny bergtäktsplats innan behovet är akut.
– Vi tycker att det är viktigt att ha framförhållning, men kommunfullmäktige drog helt enkelt bort vårt tilläggsförslag och vägrade att ta upp det för omröstning, säger Lena Staaf.
Förslaget har varit uppe för beslut i kommunstyrelsen tidigare vid ett extrainsatt möte.
– Vi tycker att det ställningstagandet var konstigt och ologiskt eftersom själva bergtäktsbeslutet i Lundby hade gjort samma resa, säger Staaf.
Den 23 juni ska skrivelsen lämnas till Holmen som sedan gör en ansökan hos Länsstyrelsen i Uppsala vilka är de som avgör ärendet.