Kräver svar i infekterade vattenfrågan

Patrik Waldenström och Viveka Larsson har startat ett lokalt vattenråd med anledning av de ständiga problemen i Gnesta. "Frågan borde vara het men verkar vara iskall hos politikerna", menar de.

I dag håller vattenrådet olika seminarier och de önskar att fler bildar vattenråd då frågan är högaktuell. Inte minst på grund av Frösjöns otjänliga badvatten.

I dag håller vattenrådet olika seminarier och de önskar att fler bildar vattenråd då frågan är högaktuell. Inte minst på grund av Frösjöns otjänliga badvatten.

Foto: Andreas Tun Hedfors

Gnesta2022-08-26 06:12

I dag håller vattenrådet olika seminarier och de önskar att fler bildar vattenråd då frågan är högaktuell. Inte minst på grund av Frösjöns otjänliga badvatten.

– Vi upplever att Gnesta kommun inte gör något åt vattenfrågan och nu har de ingen VA-chef heller. Vi skrev en debattartikel i SN med tre frågor som vi skulle vilja att politikerna i Gnesta svarar på, säger Patrik Waldenström som driver Sillens och Långsjöns vattenråd.

När debatten pågick i SN svarade Miljöpartiet direkt på frågorna.

– Vi vill skydda ekosystemen i Frösjön-Sigtunaån-Sillen genom att prioritera insatser för att utreda, skydda och återställa dem. För att stoppa utsläppen i Sigtunaån behövs på kort sikt att vi undviker nödutsläpp, vilket kräver att kommunen tar in extern kompetens och antagligen en tillfällig nödlösning. På längre sikt vill vi investera i en ny lösning för avloppet, där vi i första hand vill att kommunen ansluter sig till Himmerfjärdsverket (utanför Södertälje, SN:s anmärkning) och med det får både bra kompetens och långsiktiga tekniska lösningar, säger Gustav Edman (MP).

Under senare åren har Gnesta tackat nej till att vara med i olika miljöutredningar. Och nu kräver rådet svar från Gnestas politiker.

SN tog frågorna, som handlar om moderninsering av reningsverk, tjänligt vatten och färre bräddningar, med sigtill Gnestas två majoritetspartier.

– Vi fick alla en chock i våras när vattnet i Frösjön inte var som vi trodde, säger Anna Ekström (M).

Och fortsätter:

– Både S och M har varit väldigt noga med att följa upp hur det går. Vi är beredda att sätta till medel för att komma åt problemen. Det finns redan en budget och om tjänstemännen säger, "nu måste vi göra såhär", då gör vi det, säger hon.

På frågan om vad politikerna ska göra för att få Frösjön klar och badbar för att leva upp till EU:s vattendirektiv svarar Linda Lundin (S), kommunstyrelsens ordförande:

– Ett intensivt arbete med olika utredningar har pågått där man säkerställt både att spillvattenledningar är intakta och korrekt inkopplade. Arbetet ska fortsätta.

När ska Gnesta reningsverk moderniseras så att vi får bättre rening och färre bräddningar? 

– En kontinuerlig översyn av reningsprocessen i Gnestas reningsverk görs. Kommunfullmäktige har fattat ett inriktningsbeslut om att ansluta oss till Himmerfjärdsverket där en dialog pågår.

Har ditt parti andra tankar om hur vattenkvaliteten ska förbättras i sjön Sillen och i de många sjöarna uppströms från Frösjön?

– Löpande underhåll görs för att reningsprocessen ska fungera och vid eventuella ytterligare åtgärder ska dessa göras för att reningsverket inte ska bidra till övergödning i närliggande vatten.

Vattenrådet vill värna god vattenkvalitet och undrar vad Gnesta kommun egentligen håller på med då politikerna inte svarat på vattenrådets frågor tidigare.

– I år är det valår och vattenfrågan borde stå högt upp för Gnesta kommun, säger Patrik Waldenström.

Enligt vattenrådet engagerar sig folk kring det vatten de själva badar i.

– Vi har märkt att folk är benägna att hjälpa till. I Sillen hade vi på förslag att man skulle förbjuda fiske under gösens lektid, det tog folk hänsyn till. Så människor vid vatten är intresserade. Frågan borde vara het men verkar vara iskall hos politikerna, säger han.                                 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!