Gnestas kommunchef slutar efter fyra år: "Vill göra annat"

Under veckan meddelade Gnestas kommunchef Anders Axelsson att han kommer avsluta sitt uppdrag: "Man kommer till en punkt där man måste fatta ett beslut", säger han.

Anders Axelsson lämnar uppdraget som Gnestas kommunchef: "Jag har sagt att jag är tillgänglig under uppsägningstid och i väntan på en annan lösning", säger han.

Anders Axelsson lämnar uppdraget som Gnestas kommunchef: "Jag har sagt att jag är tillgänglig under uppsägningstid och i väntan på en annan lösning", säger han.

Foto: Isak Dahl

Gnesta2024-05-28 18:43

Nyheten i korthet

  • Anders Axelsson avgår som kommunchef i Gnesta efter fyra års tjänst. Beskedet gavs under förra veckan utan förvarning.
  • Anders Axelsson har sex månaders uppsägningstid och kommer att vara kvar tills en efterträdare är utsedd. En rekryteringsprocess kommer att påbörjas inom kort.
  • Under sin tid som kommunchef har Anders Axelsson arbetat med att stabilisera organisationen och förbättra samspelet mellan politik och förvaltning. Han har tidigare varit högsta chef för Finspångs kommunala förvaltning.

– Det känns bra. Jag har fått välja själv hur jag ska göra. Men jag kommer sakna mina medarbetare och att jobba ihop med politiken i Gnesta, så är det, säger Gnestas kommunchef Anders Axelsson, som under förra veckan lämnade in sin avskedsansökan till Gnesta kommunstyrelse.

Enligt honom är beslutet inte knutet till någon särskild händelse eller situation.

– Nej, jag tycker att det är ett bra läge att gå vidare till någonting annat och att låta någon annan ta över.

När Anders Axelsson började som kommunchef, sommaren 2020, hade tjänsten varit ledig i ett år.

– Då hade vi konsulter som chefer på socialförvaltningen, och barn- och stadsdelsförvaltningen. Vi hade en tillförordnad HR-chef och en samhällsbyggnadschef som gick i pension. VA-chef, renhållningschef och gata- och parkchef var inte heller på plats. I grunden blev min roll att stå upp för förutsättningarna i organisationen, säger han.

Vilka förutsättningar har förändrats under din tid?

– Det handlar om att skapa väletablerade processer och stöd inom exempelvis HR- och ekonomiavdelningen. Samhällsbyggnadsnämnden och jag jobbar tätt ihop eftersom delar av de frågorna ligger inom kommunstyrelsen. VA-enheten är förstärkt med resurser. Det är ett annat lugn inom organisationen idag. 

undefined
Anders Axelsson rekryterades till Gnesta efter en lång karriär i hemorten Finspång där han bland var kommundirektör under tio år.

Vad berodde situationen på från början? 

– Det kan uppstå sådana här lägen ibland. Men jag väljer att fokusera på att det var såhär det såg ut. Jag hade ett tydligt uppdrag.  

Varför tror du anställda slutar oftare i Gnesta- än exempelvis Trosa kommun?

– För mig är det inte så intressant. Jag känner mig nöjd med att vi har skapat en stabil och utvecklad organisation med duktiga människor. I det här sammanhanget kommer jag inte resonera om grunderna, säger Anders Axelsson. 

Att förbättra samspelet mellan politiken och förvaltningen var ett annat uttalat uppdrag när han tillträdde som kommunchef – vilket har genomförts enligt både honom och kommunstyrelsen.

– Då kan jag känna att uppdraget delvis är klart. Ska jag bidra till ytterligare förändring krävs runt fyra år, enligt min erfarenhet. Då kan jag behöva göra ett val, ska jag fortsätta med det här eller tänker jag att någon annan kan utveckla verksamheten? Då har jag valt det senare, säger Anders Axelsson. 

undefined
"Vi har lagt mycket tid på hitta duktiga personer. Det känns bra när man lämnar att det finns en plattform för nästa person att arbeta vidare på", säger Anders Axelsson.

Om du inte skulle sluta vad vore den största utmaningen?

– Den ena är att fortsätta att behålla en stabil organisation. Men självklart handlar framtiden mycket om att komma i mål med vatten och avloppsfrågorna, och med det som grund kunna fortsätta tillväxten och bostadsbyggandet. Industrimark, tillväxtfrågor och näringslivsklimat var tydligt utpekade prioriteringsområden redan när jag började. 

Om ditt uppdrag varit att skapa kontinuitet, motverkas inte syftet när du slutar som kommunchef. 

– Det går inte att tänka att sådant går att knyta till en person. Idag finns en grundstabilitet i organisationen som kommer kunna fortsätta jobba i tangentens riktning.  

Skolan har gått med underskott, är det också en organisatorisk fråga? 

– Nej, det skulle jag inte säga. Förvaltningscheferna har ett tydligt uppdrag att hålla budgeten i balans. Det handlar om att jobba systematiskt och det finns inga genvägar. Många personer jobbar otroligt mycket med de frågorna. Det är likadant på socialförvaltningen. Det finns en oerhörd medvetenhet, men det tar ett tag att ställa om.

Ställa om från vadå till vadå?

 – Det finns flera aspekter kring anledningarna. Men det är lite för komplext att ta i ett sådant här samtal. Det som är centralt är att man jobbar hårt för att ta hand om de ekonomiska problemen. 

Enligt kommunstyrelsens ordförande Linda Lundin (S) hade politiken inte fått någon förvarning om Anders Axelsson planer innan kommunchefens avskedsansökan lämnades in. 

– Nej, vi har inte fört den typen av dialog. Det är tråkiga nyheter och jag hade helst sett att Anders varit kvar. Men han vill göra något annat och det behöver vi såklart respektera, säger hon. 

undefined
"Som förtroendevald vill jag att det politiska uppdraget ska få så stor genomslagskraft som möjligt. Det har Anders stått bakom till fullo", säger kommunstyrelsens ordförande Linda Lundin (S).

Under torsdagen meddelades kommunstyrelsen om beslutet. Anders Axelsson, som har en lön på 112 000 kronor, har sex månaders uppsägningstid och kommer att finnas med i bilden tills en efterträdare är på plats. 

– Vi ska sätta oss ner och ta fram en profil och kommer att påbörja en rekryteringsprocess inom kort, säger Linda Lundin. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!