Granskogen dör – Gnesta förbereder stora avverkningar

Kommunens granskog i Gnesta och Laxne är döende och behöver tas ned omedelbart. Det framgick i en förvirrad kommunstyrelse på måndagen.

"Det känns som en sorg med tanke på framtida generationer," säger Gnestaborna Roger och Kerstin Lindberg om förödelsen och ytterligare avverkningsförslag för Lötbodalsskogarna.

"Det känns som en sorg med tanke på framtida generationer," säger Gnestaborna Roger och Kerstin Lindberg om förödelsen och ytterligare avverkningsförslag för Lötbodalsskogarna.

Foto: Andreas Tun Hedfors

Gnesta2022-09-02 04:45

– Det är fruktansvärt. I höst rasar det väl döda träd.

Kerstin och Roger Lindberg går i Lötbodalsskogen dagligen med hund och har följt hur stora partier vissnat och dött.

undefined
"Om hyggen verkligen hjälper är det väl inget att snacka om," säger Kerstin och Roger Lindberg som går i Lötbodal varje dag.

Att kommunskogen där (totalt är området 250 hektar) är "svårt hotad" beror på en olycklig kombination av granbarkborre och torka, i sin tur orsakat av klimatkrisen.

– Vad ska ni som markägare göra? Ni har haft ett år på er att fundera, sade Skogssällskapets förvaltare till kommunstyrelsen i måndags. 

undefined
Torka och granbarkborreangrepp gör att skogen dör snabbt, och träden kan sedan utan förvarning falla över människor i kommunala rekreationsområden.

Avverkningarna under första halvåret i fjol räckte inte till, det framgår av drönarbilder från de senaste månaderna: allt större bruna partier i det gröna. Trots varningar har inte kommunen agerat, det var både förvaltaren och kommunstyrelsen eniga om. Under tiden har angreppen förvärrats, risken för fallande träd blivit stor och värdet på virket försämrats.

Årets andra barkborresvärmning pågår och förvaltaren kunde därför inte berätta hur många hektar som är drabbade eller hur stor yta som behöver tas ned.

undefined
Kommunens avverkningar i fjol räckte inte alls till.

Kommunstyrelsen diskuterade med påtaglig irritation varför inget gjorts. Miljöstrateg Bertil Karlsson och kommunchef Anders Axelsson skulle för ett år sedan välja ett av tre alternativ. Men sedan tycks frågan ha trillat mellan stolarna, efter en kritisk debatt om att skogen sist höggs ned utan ordentlig information till allmänheten.

– Frågan fastnade, sade kommunalråd Anna Ekström (M), och efterlyste liksom alla andra snabba åtgärder. 

Oppositionsråd Håkan Ekstrand (C) kallade läget "rent bedrövligt" men menade att Skogssällskapet bör kunna agera utan politiskt beslut.

– Vi har inte fått någon beställning och instruktion från er, invände förvaltaren på mötet.

Men även ivern bland ledamöterna att agera snabbt fick bakläxa – det saknades något konkret förslag för styrelsen att anamma.

– Detta tar vi inte på sittande möte. Vi kan inte vara säkra på att budgeten räcker, sade KS-ordförande Linda Lundin (S).

26 september hoppas kommunen fatta beslut som kan medföra eventuellt mycket stora avverkningar redan under vintern – och ordentlig information till Gnestaborna.

MP vill framöver göra Lötbodal till ett naturreservat och får stöd av bland annat S, med argument att mångfald skapar motståndskraft. C och M är emot förslaget, med hänvisning till att en alltför vildvuxen skog blir otrevlig som rekreationsområde.

undefined
"Vi måste hjälpa naturen att bli frisk," säger hundägarna Roger och Kerstin Lindberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!