Det är i trakterna kring Alsgruvan söder om Gnesta tätort som företaget tror att det finns chans att hitta både guld och basmetaller som nickel.
När det nuvarande tillståndet utfärdades 2017 var både boende i området och Gnesta kommun kritiska, men myndigheten Bergsstaten valde ändå att ge grönt ljus. Sedan dess har dock företaget inte gjort mycket väsen av sig.
Enligt ansökan om att förlänga tillståndet har man främst analyserat data och planerat för vidare fältarbete de senaste tre åren. Det ska även finnas planer på att undersöka området med hjälp av drönare, och "diamantborrning" kan bli aktuell längre fram.
Sjunkande priser på batteriråvaran kobolt, som är ett av ämnena man letar efter i Gnestatrakten, motgångar med ett annat borrprojekt i Slovakien och coronakrisen har dock lett till att företaget inte hunnit så långt som man hoppats. Därför ansöker man nu om en förlängning.
Enligt Bergsstaten är det för tidigt att säga vad ansökan kommer att resultera i.
– Det är ganska vanligt att man söker en förlängning. Stora gruvbolag har ofta undersökningstillstånd i 15 år innan de lämnar in en ansökan om att börja utvinna, säger Cecilia Lund, gruvingenjör på myndigheten.
Undersökningsområdet är 390 hektar stort och omfattar förutom Alsgruvan som syns från väg 224 även Frustunagruvan och Mariagruvan. Frustuna nickelgruva var främst aktiv på 1870-talet, men produktionen återupptogs under både första och andra världskriget.