Boende på den hetaste gatan: "Supervarmt"

Värmeböljor blir vanligare och i Gnesta finns områden där marktemperaturen nått 39 grader. Det enligt en ny värmekarta från MSB.

"Det är ganska höga hus här och blåser inte så mycket", säger Mirja Norlin, 19, och tror att det kan vara förklaringar till att området kring Torggatan är så varmt.

"Det är ganska höga hus här och blåser inte så mycket", säger Mirja Norlin, 19, och tror att det kan vara förklaringar till att området kring Torggatan är så varmt.

Foto: Hanna Flood Hörberg

Gnesta2023-07-23 04:45

– Ibland när jag går ut kan jag känna 'Hjälp vad varmt det är', säger Mirja Norlin.

Hon bor vid Torggatan i Gnesta, som pekas ut att vara bland de varmare platserna i kommunen, enligt värmekartan från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

– På sommaren kan det bli supervarmt, säger hon och berättar att hon ofta låter fönstret stå öppet.

Värmekartan visar också att Vackerby hör till de varmare delarna – som nått 39 grader. Uppgifterna baseras på data från satelliter, som mätt marktemperaturen under somrarna mellan 2017 och 2022. Platser med platta och hårda ytor, eller som är nära industrier tenderar att vara varmare. Svalare områden syns i nära vatten, likt vid Frösjön, där det mätts till 19 grader.

undefined
"Jag är lycklig ägare till en luftkonditionering", säger Gnestabon Eva Ottosson. Hon berättar samtidigt att hon inte skulle vilja vara gammal och instängd i någon av lägenheterna när det är högsommarvärme ute.

Eva Ottosson bor på Torggatan och förvånas inte över resultatet.

– När det är varmt, ja då är det varmt, säger hon och fortsätter:

– Om det fortsätter så här, att det blir varmare, gäller det att börja tänka till.

På grund av klimatförändringar och fler värmeböljor vill MSB hjälpa kommuner i anpassningsarbetet och har därför tagit fram värmekartan.

undefined
"Gnesta kommun ska arbeta långsiktigt med klimatstrategiska lösningar för att nå de nationella miljömålen", skriver kommunalråd Linda Lundin (S) i ett mejl till SN.

– MSB:s värmekartering kan komma att beaktas vid analys och utredning om vilka åtgärder som ska genomföras i arbetet, säger kommunalråd Linda Lundin (S).

Hon nämner att idag finns inga konkreta åtgärder för kartans varmare områden.

SN har tidigare skrivit om Gnestas klimatanpassning. Enligt en nationell rapport från IVL Svenska miljöinstitutet ligger Gnesta efter i det arbetet och hamnar på plats 187 av 194 bland landets kommuner.

undefined
Området kring Torggatan i Gnesta pekas ut som en av de varmare platserna enligt MSB:s värmekarta. Den maximala marktemperaturen på kartan når 39 grader.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!