– Vår målgrupp är ofta människor som gärna vill bo i villa men inte riktigt har råd, säger exploatören Signum fastigheters arkitekt Maria Claësson.
Hon berättar att deras minsta radhus-bostadsrätter är 65 kvadratmeter.
– Du kan komma in på radhusmarknaden, med en mindre bostadsrätt med lite mindre tomt som inte är så dyr.
Företaget räknar med att Visbohammar, som ligger strax utanför Gnesta men i Södertälje kommun, attraherar såväl Gnestabor som stockholmare och Södertäljebor. Området planeras för allt från singelhushåll och barnfamiljer, till äldre personer som "downsizear" från större boende.
– Våra hus attraherar ofta barnfamiljer eller unga par som planerar att skaffa barn. Separerade barnfamiljer är också en väldigt stor målgrupp. Eftersom vi jobbar med mindre husmodeller, småhus och radhus, säger Maria Claësson.
Vad bostäderna kommer att kosta återstår att se.
– Vi försöker hålla ett rimligt pris, men exakt vart det landar beror på platsen.
Som en fingervisning nämner Maria Claësson företagets projekt i Bro Mälarstad, norr om Stockholm, som ligger ute till försäljning. Där har ett radhus om tre rum och kök på 65 kvadratmeter sålts för drygt 2 650 000 kronor.
Planerna för området rymmer såväl ett senior- eller äldreboende som förskola.
– Närmaste skola blir sedan i Mölnbo. Om någon vill gå i Gnesta är det möjligt för kommunerna att samarbeta. Men det är ingen rättighet om det saknas plats, säger Susanna Eschricht, planarkitekt vid Södertälje kommun.
Visbohammar ligger vid väg 57, där omfattande ombyggnationer snart påbörjas. Bland annat en rondell strax utanför Gnesta som planeras just med anledning av bostadsprojektet.
Men när bostadsbygget kan starta är det ingen som vet.
– Det som har tagit tid är att vi saknar avloppslösning för allmänt VA, säger Susanna Eschricht som berättar att Signum från början lovats att koppla på sig på Gnestas VA-nät.
– Det var mer problem med det än de hört. Jag tror att Gnesta kommun har avverkat fyra VA-chefer medan jag har jobbat med det här, säger hon.
Redan 2008 fanns ett planprogram för området och en detaljplan togs fram 2011.
– Då var det en annan aktör som ville utveckla fastigheten, men som saknade muskler att ro projektet i hamn, säger Susanna Eschricht.
2018 styckades fastigheten av och övertogs av Signum fastigheter. Nyligen har Södertälje kommun lagt ut planerna på samråd igen.