Tillsammans, det är ledordet för den nya barn- och utbildningschefen i Gnesta. Johan Skeppstedt heter han och har precis fyllt 45. Han är uppvuxen i Nyköping och bor där med fru och tre barn.
Hans kall är att förändra världen med skolan som utgångspunkt.
– Vi måste samarbeta med föreningsliv och näringsliv med barnet i mitten. Det krävs en hel by för att utbilda och stärka ett barn. Den tanken tror jag mycket på.
Hans uppväxt har präglats av idrott, därför var det viktigt för honom att vara delaktig på lektionerna, så att läxtiden kunde bytas mot idrott. Drömmen var att bli hockeyproffs. Men intresset för utbildning tog över, han läste till lärare. I dag sitter han på Åsbacka, ett av kommunens säten, tjänar 81 000 kronor i månaden och ansvarar för alla frågor som rör Gnestas skolbarn.
Kontoret är på knappt tio kvadrat, faktaböcker ligger på en armlängds avstånd i rummet och de är något Johan Skeppstedt ofta refererar till.
– Allt inom skolan ska vara byggt på en vetenskaplig grund, säger han och viftar med handen över titlar som ”Effektfull – detaljerade studier av ledarskap” och ”Elevnära ledarskap”.
Hans uppdrag är att leda cheferna på skola, fritids och kostenheten. Ha koll på skollagen och se till att verksamheten följer de föreskrifter som gäller för att ge barnen en så lugn studiemiljö som möjligt. Gnesta har den högsta lärarbehörigheten i Sörmland, 72 procent, vilket ger goda förutsättningar för en bra grund, enligt Johan Skeppstedt.
– Skolan är inte den enda arena där utbildning sker utan att det är många arenor som gör att människor lär sig. Men skolan kan vara en avgörande faktor så att människor kan lyckas i livet.
Johan Skeppstedt började på Gnesta kommun i mars förra året, som verksamhetschef för kvalitet och elevhälsa. Åtta månader senare blev han tillförordnad chef för barn- och utbildningsförvaltningen efter att Eva Lönnelid, hans dåvarande chef tvingades lämna sin post.
– Det var inte en optimal situation såklart. Jag var inte involverad i det men i ett sådant läge får man ju fokusera så mycket som möjligt för att göra det bra för barnen, säger han.
Nu är det han som styr skutan. Närmast på agendan är att locka tillbaka frånvarande elever till skolbänken, en efterdyning av pandemin.
– Det går inte att göra på en dag och vi måste göra det tillsammans, säger han.