Åmells fick 14 gånger högre VA-taxa: "Helt galet"

Flera industrier i Gnesta, både små och bjässen Rekal, ser sig orättvist drabbade av den nya VA-taxan. Den skulle vara vägen ur kommunens kroniska vattenproblem, men blir nu ett problem i sig.

14 gånger högre VA-taxa drabbades möbelfabriken Åmells av i somras. Ett orättvist dråpslag enligt Jonny Mellberg. Arkivbild.

14 gånger högre VA-taxa drabbades möbelfabriken Åmells av i somras. Ett orättvist dråpslag enligt Jonny Mellberg. Arkivbild.

Foto: Andreas Tun Hedfors

Gnesta2023-09-02 17:43

– Vi får betala 3:50 kronor per liter vatten. Det är åt helvete fel.

Jonny Mellberg är snickarveteranen som driver Åmells klassiska möbelfabrik i Gnesta. De är bara drygt två anställda i den enorma gamla lokalen på drygt 3 000 kvadratmeter.

Det kostar på, enligt Gnesta kommuns nya vattentaxa. Närmare bestämt 14 gånger mer än tidigare, enligt Jonny Mellberg.

– En normal faktura var 520 kronor cirka. Nu är det 7 130 kronor i månaden. Det här kan vara skillnaden för om vi kommer att överleva eller ej.

Flera industrier hade inte ens upptäckt kostnadsökningen när SN hör av sig.

undefined
En av Gnestas mäktigaste personer, Rekals vd Mikael Sälg, reagerar likt andra industrimän starkt när SN upplyser honom om hur den nya VA-taxan fördelas.

– Vi drabbas superhårt, vi kommer gräva i detta, utbrister rengöringsbjässen Rekals vd Mikael Sälg, med 35 anställda i Gnesta.

– Vi ifrågasätter det här starkt, säger en förskräckt Christer Gustafsson på Lundqvists trävaru, med en handfull anställda i stora lokaler.

Orsakerna till prischocken verkar vara dels att kommunen börjat ta betalt 3 000 kronor årligen för varje så kallad bostadsenhet om 150 kvadratmeter. Att Åmells inte är en bostad utan en fabrik spelar ingen roll – salarna med virke, svarvar och måleri översätts i kommunhuset till 21 "bostadsenheter".

Dels har kommunen börjat fakturera 1:27 kronor per kvadratmeter tomtyta i dagvattenavgift, för att ha råd att hantera det regnvatten som hamnar i avloppsreningsverken.

Det får också kritik av fastighetsägare som anser att deras grönytor eller tomter med sluttning mot vattendrag inte belastar kommunens avlopp.

undefined
Gnestas avloppsreningsverk är hårt belastat, och den nya taxan ska vara nyckeln i att finansiera både bättre avlopp och nytt färskvatten.

Gnesta kommun har inte hittat på taxekonstruktionen själv, utan tagit den från branschorganisationen Svenskt vatten. Dess jurist Maria Holmgren pekar på en möjlig utväg för företag som Åmells: En särskild bestämmelse enligt vilken kommunfullmäktige kan bestämma lägre kvadratmeterkostnad för "byggnader, som till större delen används som lagerutrymme, där endast anställda eller annan arbetskraft har tillträde".

Också dagvattenkostnaden kan gå att slippa eller få nedsatt, om en fastighet inte ligger inom "verksamhetsområdet" för dagvattenanläggningen och har behov av vattentjänsten, enligt branschorganisationen.

– I grund och botten måste kommunen ha ordnat anläggningar för bortledande av vatten, säger Maria Holmgren.

Jonny Mellberg hoppas att Gnesta kommun lyssnar.

– Det är klart man får lite hopp men jag tycker det är rent åt helvete överlag. Vattenavgiften borde sättas efter hur mycket man förbrukar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!