Anjas medborgarförslag tappades bort – i åtta månader

Folket väljer sina politiker – och ska sen kunna påverka vilka frågor de jobbar med, bland annat via e-förslag. Men en teknisk bugg gjorde att Gnesta kommun missade en hel hög idéer.

En bugg gjorde att de e-förslag som Anja Probst lämnat in aldrig dök upp på kommunens webbplats.

En bugg gjorde att de e-förslag som Anja Probst lämnat in aldrig dök upp på kommunens webbplats.

Foto: Isak Dahl

Gnesta2024-08-31 06:43

Nyheten i korthet

  • En teknisk bugg i Gnesta kommuns e-förslagssystem ledde till att flera medborgarförslag tappades bort och inte publicerades på kommunens webbplats.
  • Anja Probst, en invånare i Gnesta, upptäckte att hennes egna förslag inte syntes på webbplatsen.
  • Kanslichef Annika Höglund bekräftar att tio förslag har påverkats och att arbetet pågår för att publicera de bortglömda förslagen.

"Att väcka sina barn till tolvslaget kan göra natten skitjobbig, men det är en natt. För ett djur kan rädslan sitta i flera dagar eller till och med år." Det skriver en Gnestainvånare som vill att man bara ska få skjuta raketer från klockan 23 istället för 17, på nyårs-, påsk- och valborgsmässoafton.

En annan vill att sportlovet ska infalla på samma vecka varje år, nån vill ha en discgolfbana och en annan en höghöjdsbana.

I Gnesta kommun har alla invånare möjlighet att föra fram sådana inspel via så kallade e-förslag. Efter granskning publiceras förslagen på kommunens webbplats. Där synliggörs de för lokala politiker, som kan motionera, ställa frågor eller ta initiativ utifrån synpunkterna.

Men förslagen ovan har inte hanterats än. De tappades bort och låg opublicerade någonstans i kommunens datasystem – det äldsta förslaget i nära ett år.

undefined
"En gången i tiden kunde medborgare lämna in förslag direkt till kommunfullmäktige. Sedan fick man rösta på varandras förslag innan det nuvarande systemet infördes", säger Anja Probst.

– Jag tyckte det verkade lite konstigt att det inte fanns några e-förslag längre, säger Anja Probst som bor i Gnesta och jobbar som teater- och dramapedagog på kulturskolan.

Hon är även politiskt aktiv inom Feministiskt initiativ i Gnesta, som inte längre har någon plats i kommunfullmäktige. Som alla andra behöver hon därför vinna gehör hos de folkvalda, för att påverka kommunpolitiken. Det var så hon upptäckte att systemet med e-förslag – som fick kritik när det infördes, se faktarutan – havererat.

– Kommunen kontaktade mig i början av sommaren. Jag hade då lämnat två förslag, ett som handlade om att förtroendevalda borde utbildas inom hållbar omställning. Eftersom Gnesta flaggar under prideparaden och även visat stöd för Ukraina, hade jag också lämnat in ett förslag om en synlig paroll som tar ställning för vapenvila i Gaza.

undefined
Alla e-förslag ska nå alla fullmäktigepolitiker, är det tänkt.

 Det hade då visat sig att en bugg i datasystemet gjort att e-förslagen, som lämnats in redan förra hösten, aldrig noterats.

– Konsekvensen är att vi inte fått ta del av förslagen tidigare, vilket fördröjer processen för eventuell publicering och vidare hantering, säger kommunstyrelseförvaltningens kanslichef Annika Höglund. 

Enligt henne är det tio förslag som lämnats in under perioden. Efter att SN ställt frågor om saken har Gnesta kommun publicerat fem av dem på sin hemsida.

– Detta uppmärksammades precis i anslutning till EU-valet och därefter har det varit semestertider, därav har granskningen dröjt, men arbetet pågår just nu.

 Anja Probsts e-förslag syns dock inte till än.

undefined
"Först sa kommunen att det inte var något fel. Sedan visade sig att det var det ändå", säger Anja Probst som även tog hjälp av folkvalda oppositionspolitiker för att ta reda på vad som hänt med hennes e-förslag.
Kritiserat e-system

I juni förra året ändrade Gnesta kommun sina rutiner för så kallade e-förslag, där medborgarna kan försöka påverka de lokala politikerna. Före det fick medborgare, via kommunens hemsida, rösta fram vilka förslag som skulle behandlas. Nu är det upp till politikerna. 

Effektivt, sa kommunstyrelsen. Nu ser politikerna alla förslag och kan driva frågorna vidare direkt. 

En urholkning av medborgarnas möjligheter, tyckte Miljöpartiet och Vänsterpartiet som röstade nej.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!