I början av september fick Gnesta kommun bakläxa av Skogssällskapet när det gällde skogsavverkningen i kommunen. När samtalet om skogen togs upp på kommunstyrelsens möte tidigt i september var förvirringen stor.
Hur kunde frågan om skogen hamna mellan stolarna? Ingen visste, men faktum kvarstår; skogen är svårt drabbad och det beror på en olycklig kombination av granbarkborre och torka som i sin tur orsakats av klimatkrisen. Skogssällskapet frågade då vad kommunen som markägare skulle göra åt skogen.
På måndagen, snart tre veckor senare, togs beslutet att avverkning av död skog, eller skog som bedöms ligga nära ett angrepp, ska tas bort snarast. Uppdraget läggs på samhällsbyggnadsnämnden som tillsammans med Skogssällskapet ska avgränsa och utföra åtgärderna.
De senaste årens massiva angrepp av granbarkborre har resulterat i att stora områden med gran har dött, vilket innebär en risk för besökare. Insatser har genomförts, men har i de flesta fall visat sig vara otillräckliga på grund av torka och gynnsamma förhållanden för barkborrens svärmning. Allt detta har lett till en fortsatt skogsdöd i kommunen.
Dessutom är brandfaran stor i de torra träden.
Enligt Linda Lundin (S), kommunstyrelsens ordförande, vet man inte exakt hur mycket skog som ska avverkas av de 250 hektar som kommunen äger.
– Men det är massor av skog. Det är skogsstyrelsen som bestämmer om och var man får avverka skog och det handlar framför allt om Lötbodal och Laxne. Vi vet inte vad kostnaderna kommer att landa på än, säger Linda Lundin.
Frida Smedberg brukar vandra i Lötbodalskogen minst en gång i veckan. Hon kände inte till att skogen var så dålig att delar av den måste avverkas.
– Jag gillar att gå i skogen och vill ha bra upplevelser när jag gör det. Att de ska fälla granar här känns tråkigt, men om det är bra för skogen så måste det göras. Om de ska fällas just här, ja, då får jag väl hitta en annan väg. Hoppas bara att de behåller elljusspåret, säger hon.
Gnesta kommun vill att avverkningen ska komma i gång som fort som möjligt.
– Men det finns en fördel med att ta bort skog vintertid då tjälen i marken skyddar skogen från att bli skadad av tunga maskiner. Vi kommer också att hämta in synpunkter från organisationer och sedan informera allmänheten innan åtgärder görs, säger Linda Lundin.