SN avslöjar: Bitter V-strid om partiskatt

I det tysta skakas Vänsterpartiet Gnesta i sina grundvalar. Det nya oppositionsrådet Oskar Sulin har med styrelsens goda minne undvikit den särskilda så kallade partiskatten.

Vänsterpartiets nya oppositionsråd i Gnesta, Oskar Sulin, vill inte betala partiets interna skatt på sitt arvode om drygt 50 000 kronor i månaden – och har fått stöd av partiföreningen. Anders Simme, före detta kommunstyrelseledamot och gruppledare för V lokalt, kallar hållningen ett svek mot väljarna.

Vänsterpartiets nya oppositionsråd i Gnesta, Oskar Sulin, vill inte betala partiets interna skatt på sitt arvode om drygt 50 000 kronor i månaden – och har fått stöd av partiföreningen. Anders Simme, före detta kommunstyrelseledamot och gruppledare för V lokalt, kallar hållningen ett svek mot väljarna.

Foto: Andreas Tun Hedfors och SN

Gnesta2023-02-11 07:43

– Man är så himla glad över att ha fått oppositionsrådsposten att man är beredd att tumma på våra etiska principer och våra stadgar.

Orden kommer från Anders Simme, ledamot i V:s distriktsstyrelse och före detta gruppledare och kommunstyrelseledamot i Gnesta.

SN kan nu avslöja att en infekterad strid sedan ett par månader utspelar sig i Vänsterpartiet Gnesta. Konflikten står runt det nya oppositionsrådet Oskar Sulin, som sedan årsskiftet arvoderas med drygt 50 000 kronor i månaden och samtidigt behåller sitt Scaniajobb på minst halvtid, men – kan SN berätta i dag – inte anser sig omfattas av Vänsterpartiets så kallade partiskatt.

Partiskatten innebär att förtroendevalda bara får behålla en viss andel – i år 33 435 kronor – av arvodet, netto. Resten skall löpande betalas in till partiet.

undefined
Oppositionsrådet Oskar Sulin (V) anser sig inte behöva betala partiskatt.

Oskar Sulin säger sig vara beredd att göra "det som krävs för att partiföreningen ska ha förtroende" för honom, men anser inte att han behöver lämna ifrån sig något av sitt arvode.

– Det finns ett kongressbeslut på att heltidsarvoderade ska betala partiskatt. Och jag inryms ju inte inom det.

Vad grundar du det på? Jag läser tvärtom att reglerna gäller alla högt arvoderade.

– Det var min första tolkning, men vi kommer att diskutera detta internt.

Anders Simme berättar att han blev glad och gratulerade partikamraten när denne oväntat röstades fram. Men när det i december stod klart att Oskar Sulin tänkte behålla hela arvodet och dessutom jobba med annat på halvtid, blev Simme bestört.

– Jag tycker det är helt fel, inte i linje med våra ställningstaganden sedan tidigare. Det kommer att skada partiet, säger Anders Simme.

– Oskar var väldigt tydlig med att han inte tänkte betala partiskatt. Anders vädjade, säger en person som deltog vid ett möte.

Anders Simme protesterade hos den lokala styrelsen, vars medlemmar dock enligt honom och två andra personer med insyn stod bakom Oskar Sulins beslut. Då sökte Simme stöd i distriktet och hänvisades till slut till partiets högsta ledning: partisekreterare Aron Etzler.

undefined
Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler.

Det är nu, enligt Anders Simme, frågan blir förödande för partiet.

– De duckar. Etzler ger undflyende besked och uttrycker förståelse för att Oskar Sulin inte vill betala partiskatt.

SN har bett Aron Etzler bemöta detta. Han meddelar, via sin stab, att han "varit tydlig med att alla som ska betala partiskatt ska betala partiskatt" men att "det är partiföreningen som väljer sin företrädare här, vilket jag har sagt".

Inför partiets Gnestamöte i kommunhuset den 22 januari krävde Anders Simme omröstning, men hävdar att han motarbetades med teknikaliteter.

– Aron Etzler och Per Sicking (ordförande i V Gnesta, reds anm) meddelar att vi inte kan rösta så om våra stadgar. De gör allt för att man inte ska pröva frågan.

Efter vad Anders Simme kallar "en riktigt smutsig taktik" där bland annat han själv av flera personer kallas "okamratlig", hölls en votering. Anders Simmes kritik röstades ned med siffrorna 10–4, enligt Simme.

undefined
Per Sicking, ordförande i Vänsterpartiet Gnesta, säger att det viktigaste är att kommunen nu har ett oppositionsråd som företräder hela oppositionen.

– Vi har haft en intern process i god demokratisk ordning. Jag beklagar att Anders känner som han gör, men i en demokratisk förening är det naturligt att alla inte alltid kan få sin vilja igenom, säger Per Sicking.

Men när SN för några dagar sedan började ställa frågor om partiskatten ändrade Per Sicking hållning, säger Anders Simme.

Till SN säger Per Sicking, angående partiskatt, att Oskar Sulin "är med på det nu" men att exakta summor är komplicerade att räkna ut och kommer att redovisas i efterhand.

Varför accepterade du Oskar Sulins hållning att inte betala partiskatt?

– Det viktigaste för mig är att vi nu har ett oppositionsråd som faktiskt företräder hela oppositionen. Oskar har gjort mer än någon annan politiker i kommunen för att väcka liv i den lokala demokratin.

Är det värt att bryta mot partistadgarna för att få ha det här oppositionsrådet?

– Vi kommer att hitta en lösning som jag tror att även partiföreningen och medlemmarna kommer att acceptera, säger Per Sicking.

undefined
Riksdagsledamoten Lotta Johnsson Fornarve.

Att partiskatten gäller alla V:s förtroendevalda är självklart, säger Sörmlands riksdagsledamot Lotta Johnsson Fornarve.

– Det baseras på arvode, inte huruvida man jobbar heltid. Oavsett om man jobbar på lokal, regional eller central nivå.

– Jag tycker att partiskatten är viktig. Man ska liksom inte sko sig på skattemedel.

Anders Simme tänker nu lämna Vänsterpartiet.

– Vi lurar våra väljare. Det är ovärdigt.

Vänsterns partiskatt

Enligt §127 i partiets stadgar ska "samtliga kandidater till politiska förtroendeuppdrag för partiet som innebär större ekonomisk ersättning" underteckna kontrakt om att varje månad efterskänka fast uppdragsinkomst som efter skatt överstiger 45 procent av ett inkomstbasbelopp.

Syftet är att begränsa klyftan mellan förtroendevalda och vanligt folk, men även att ge partiet inkomster.

På arvodet 50 000 kronor kan en partiskatt hamna på 3 500 kronor. Med en deltidslön blir beräkningen mer komplicerad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!