Saffransodlaren i Åkers gamla krutbruk söker lokala samarbeten och har hittat en likasinnad i Fredrik Åström, vd på Svenska kulturpärlor där Södertuna slott ingår.
– Det är en exceptionellt galen idé att odla saffran som de gör, och jag älskar vansinniga idéer, säger Fredrik Åström.
Han fortsätter:
– Det är roligt att känna till hela kedjan för produkten, vi söker alltid efter lokala mathantverkare.
Mikael Öhman är grundaren och visionären bakom den speciella saffransodlingen.
– Vi vill få folk att använda saffran på nya sätt, det finns oändliga möjligheter. Till exempel i bechamelsåsen till en lasagne, säger han.
Södertuna slotts kökschef Måns Lundkvist är full av förväntan över det lokalodlade saffranet och möjligheterna med det.
– Ja, nu kan jag använda saffran med gott samvete och låta det blomma ut på menyn. Lokalodlad saffran är ett unikt och spännande inslag.
Han har många idéer. Bland annat älskar han kombinationen av saffran och fet fisk. En tanke han har är att hyvla ekologisk fänkål i tunna skivor och pickla det i saffranslag med citron.
– Det är gott till fisk och skaldjur. Jag har gjort det tidigare.
I veckan fick de den första burken levererad till sig – med ett innehåll på tio gram saffran.
– Beroende på vad som lagas såklart, men med den mängden skulle jag kunna laga mat till 500 personer.