Johan Fernholm om brandkatastrofen – året efter miljonsatsningen

SN har kollat läget med Powerboxtomten, sex år efter branden: "Idag kanske jag valt en annan väg", säger ägaren Johan Fernström.

"Vi är inga byggare själva. Tanken är att sälja hela eller delar av fastigheten till entreprenör. Innan det finns en detaljplan är det inte omöjligt", säger markägaren Johan Fernström.

"Vi är inga byggare själva. Tanken är att sälja hela eller delar av fastigheten till entreprenör. Innan det finns en detaljplan är det inte omöjligt", säger markägaren Johan Fernström.

Foto: Privat

Gnesta2024-06-02 21:00

Nyheten i korthet

  • Fastighetsägaren Johan Fernström river Powerbox kontorsbyggnad i Gnesta sex år efter en stor brand. Han och de andra ägarna planerar att bygga 200 nya bostadsrätter på platsen.
  • Byggstarten försenas på grund av problem med dricksvattenförsörjningen. Detta är ett villkor i detaljplanen som kommunen godkände förra månaden.
  • Johan Fernström, som köpte fastigheten 2017, uttrycker ånger över beslutet och säger att han kanske skulle ha valt en annan väg om han hade känt till vattenproblematiken.

I april rev en grävskopa Powerbox övergivna kontorsbyggnad. En vacker dag kanske den återvänder. Men innan Gnestas dricksvattenförsörjning är löst får inte ett spadtag tas inför det planerade bostadsbyggandet av 200 nya bostadsrätter på Mejerigatan. 

Det är ett specialvillkor i detaljplanen som kommunen klubbade förra månaden – innan det stod klart att tidsplanen för det nya vattenverket grusats ytterligare än gång. 

– Kontorslokalen var skamfilad och meningslös. Ett tomt skal utan vatten, el eller värme. Vi hade lovat kommunen att riva den när detaljplanen antogs. Om den vinner laga kraft efter överprövning kan projekt påbörjas, vilket ger möjligheter att sälja bostadsrätter på ritning. Innan dess prioriterade vi inte kostnaden för rivningen, säger Johan Fernholm.

Via företaget Siggepark är han en av Powerboxfastighetens ägare sedan 2017. Det verkade vara en ganska trygg investering på den tiden. 

– Det fanns ett femårigt hyreskontrakt med elsäkerhetsföretaget Powerbox som sannolikt skulle förlängas. Och annars gav det centrala läget goda möjligheter att hitta nya hyresgäster – eller göra något annat med marken. Vi betalade inte för en lottsedel, säger Johan Fernholm.

undefined
Ägaren ville inte betala för att riva byggnaden innan den nya detaljplanen för fastigheten antogs av kommunfullmäktige.

Att marken någon gång skulle användas till annat än en industrilokal fanns i bakhuvudet redan från början, berättar Johan Fernholm. 

– Men att det skulle bli aktuellt så snart som det blev fanns inte på kartan, säger han.  

När telefonen ringde klockan 08.00 lördagen 22 september låg Johan Fernholm fortfarande i sängen. Eftersom Gnesta brandstation ligger tre minuters promenad från fastigheten tog han först uppgifterna om branden med ro. 

– Räddningstjänsten har säkert släckt den innan jag sitter i bilen. Det var min första tanke. 

undefined
Fastighetsägaren var på plats under branden som förstörde Powerbox 22 september 2018.

Men på vägen till Gnesta ringde Johan Fernholm upp en korthuggen Powerbox-vd. 

– 'Det här är en katastrof', sade han bara. Då började jag förstå allvaret.

Väl framme såg Johan Fernholm en grävmaskin bryta upp den övertända byggnadens tak. För att släppa ut röken och underlätta brandsläckningen. 

– Då tänkte jag att byggnaden kommer bli en grushög innan dagen är slut. Och det blev den också till största delen, säger Johan Fernholm.

undefined
Efter branden var Powerbox kontor ett ödehus som kommunen velat bli av med.
undefined
Powerboxbranden startade antagligen på grund av ett elfel. Kritik mot räddningstjänsten och vaktbolaget har tidigare riktats men inte lett till någon juridiskt dom.

Han har jobbat med hus och tomter sedan lantmäteriutbildningen på KTH. Men köpet av Powerboxtomten var ett stort beslut som finansierats med lånade pengar. 

– Att både byggnaden och hyreskontraktet skulle gå upp rök hade vi inte tagit höjd för. Nu tvingades vi ta ett snabbt beslut om platsen framtid, som vi inte räknat med.

Att låta försäkringsbolaget återställa lokalen tyckte Johan Fernholm och hans partner var synd. Istället tog de ut 13,5 miljoner i pengar och började planera det storslagna bostadsprojektet vid Mejerigatan.

– Att bygga bostadshus var bäst för kommunen. Vår bedömning var att det sannolikt även var mest lönsamt. Det tror vi nog fortfarande – men att vi sex år senare skulle stå utan besked om byggstart kunde vi aldrig drömma om.

Vid tiden kände Johan Fernholm inte till vilket hinder vattenproblematiken skulle bli.

– Hur definitivt hinder vattenbristen är har sedan framgått successivt. Det var såklart en besvikelse. Hade vi vetat det skulle vi kanske valt en annan väg. Men nu har vi lagt ut massor av pengar på konsulter och valt att inte återställa industribyggnaden. Då har vi valt den vägen och måste följa den. 

undefined
Under våren har Powerboxkontoret rivits av en grävskopa.
undefined
För att kunna anta Mejerigatans detaljplan trots byggstoppet har kommunen skrivit in ett särskilt villkor som kopplar genomförandetiden till den nya vattentäkten.
Karta: Mejerigatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!