Politiker vill rädda godsmagasinet: "Symbolbyggnad"

Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill sätta stopp för att det kulturhistoriska godsmagasinet ska rivas.

Vänsterpartiets Oskar Sulin tycker kommunen bör ta hänsyn till kulturmiljöanalysen.

Vänsterpartiets Oskar Sulin tycker kommunen bör ta hänsyn till kulturmiljöanalysen.

Foto: Andreas Tun Hedfors

Gnesta2023-12-03 05:43

Två partier i Gnesta vill inte att godsmagasinet ska rivas och protesterar mot kommunstyrelsens förslag. Enligt Oskar Sulin finns det flera anledningar:

– Det finns för mycket frågor kring centrumutvecklingsprojektet som hänger löst i luften. Jag skulle vilja se mer av en helhetsbild hur man gör hela centrum innan man bestämmer sig för att riva byggnader.

Utefter beräkningar och ritningar som i nuläget tagits fram är inte Oskar Sulin helt övertygad.

– Jag tror inte det kommer att bli bra eller för den delen få plats på ett bra sätt, säger han och påpekar att Storgatan bland annat riskerar att bli väldigt instängd.

undefined
En plan för hur Gnesta centrum ska utvecklas antogs av kommunfullmäktige den 7 maj 2018.

Något som Oskar Sulin lyfter fram är kulturmiljöanalysen som kommunen beställt i syfte för att kartlägga Gnestas kulturhistoriska värden.

– Analysen som genomförts pekar ut det här som en viktig symbolbyggnad och landmärke i stadsbilden. Det bör vi ta hänsyn till.

Även Miljöpartiet är emot förslaget att riva.

– Vi i Miljöpartiet tycker att irreversibla beslut som rivningar inte borde tas innan dom är utredda och förankrade parlamentarisk eller demokratiskt, säger Miljöpartiets ledamot i kommunstyrelsen, Johan Lexell.

undefined
Godsmagasinet ligger inom riksintresseområdets avgränsning av den anledning att den besitter ett högt kulturhistoriskt värde.

Anledningen till att godsmagasinet kan rivas är att kommunen vill göra plats för ny bebyggelse. Det genom att flytta ut Coopbutiken från dess befintliga lokal på Västra Storgatan till platsen där godsmagasinet står idag.

– Nu vill man bara få bort Coop och klämma in det med ett skohorn där, säger Oskar Sulin och konstaterar att det inte enligt lag får byggas något under 30 meter ifrån järnvägen.

Fakta: Godsmagasinet

Godsmagasinet är uppfört efter ritningar daterade juni 1950 på Kungliga Järnvägsstyrelsen, Bantekniska byrån. Det var typritningar som användes för denna storlek av magasin. Byggnaden är ett mycket gott exemplar på 1950-talets godsmagasin av trä med sina karaktäristiska stora, flacka utskjutande sadeltak ovanför lastkajerna.

Källa: Sörmlands museum

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!