– Det känns jättebra att ha de här grejorna. Jag är mer självförsörjande och det är skönt att kunna bidra till att mina grannar får närproducerad energi.
Ni har dragit in 27 000 kronor på era solceller och batterier i år, har du räknat ut. Vad gör du?
– Ingenting. Det sköter sig självt.
Tvåbarnspappan Oscar Kööhler, 36, jobbar på Scania och kan tas för en ganska vanlig villaägare i Frönäs. Men under skalet är huset en udda fågel i elsystemet, som inte bara drar el när familjen behöver det, och inte heller bara skickar ut el när solen lyser – utan också har förmågan att schemalägga detta när samhället har som mest, respektive minst, el.
Det betyder både att miljöskadlig elproduktion kan undvikas och att familjen Kööhler tjänar slantar.
Om prisskillnaderna fortsätter kan han varje år tjäna tiotusentals kronor på hela systemet.
På tio år, kanske så lite som fem, räknar Oscar med att alla kostnader är betalda – även om hans hus kanske redan har stigit i värde motsvarande investeringen.
Utgiften är inte oansenlig – sedan SN skrev om familjen i våras har Oscar köpt ytterligare två batterier, till en total kostnad på över 400 000 kronor. Men med 50 procent skattereduktion på batterier och omvandlare, och 20 procent på solcellerna, landade slutnotan under 250 000 kronor.
Sedan har Oscar satt ihop och ställt in ett eget system som köper el när timpriset är som lägst, och säljer när det är som högst – nästan helt av sig självt.
– Automatiken letar upp de dyraste timmarna på dygnet och säljer då, om jag ger tillåtelse.
Oscar halar fram mobilen och visar en app där pilar prydligt visar hur strömmen flödar. Utifrån en titt på termometern – är det minusgrader vill han ha all el till den egna värmepumpen – knappar han lätt som en plätt in hur mycket energi huset får kränga på börsen.
Men tekniken är så ny att Oscar fått lägga "hundratals timmar" på att läsa på på internetforum, köpa en manick och ställa in alltsammans.
Du kan nästan starta eget inom det här nu, och börja hjälpa andra?
– Ja, det har jag faktiskt gjort.
Kan inte batterierna börja brinna, eller bli giftiga vid brand?
– Det finns risker men tillverkaren har hanterat dem. Styrenheterna känner av spänning och temperatur. Och mina batterier står i garaget.
Kroknar inte batterierna om du kör dem så här hårt?
– Batterierna borde klara 7 000 cykler så de bör hålla uppåt 20 år.