I en lägenhet hittades bland annat cannabis, amfetamin och kapslar med vad som antas vara det narkotikaklassade läkemedlet Ritalin.
– Vi har under en längre tid sett att det handlas med narkotika i Gnesta. Det har skett rätt öppet och uppmärksammats av allmänheten. Vi har också gjort egna iakttagelser, säger Niklas Ringgren.
Polisen kontrollerade under kvällen ungdomar runtom i Gnesta och gjorde husrannsakan i en lägenhet. Där fanns både knark och pengar. Både Gnestaungdomar och ungdomar från andra orter misstänks nu för olika typer av narkotikabrott. De misstänkta är i åldrarna 16 år och uppåt. Polisen lämnar ingen uppgift om exakt omfattning av beslagen eller antalet misstänkta ungdomar.
– Vi håller på att reda ut allt nu. Vi är mitt inne i en förundersökning och kan inte säga så mycket just nu.
Mycket av handeln sker med kontanter. I lägenheten som genomsöktes fanns flera tjocka buntar med 500-kronorssedlar.
– När ungdomar har mycket kontanter kan man misstänka att det är drogpengar, säger Niklas Ringgren.
Hur går droghandeln till?
– Mycket sker via telefon och sociala medier. Man kontaktar varandra och beställer via Snapchat.
Inga ungdomar greps under onsdagskvällen, men flera togs med för förhör och blev överlämnade till vårdnadshavare.
Vad säger föräldrarna?
– Det är högst olika. Många vet om problemet men en del har skygglappar och vill inte se, säger Niklas Ringgren.
Flera Gnestabor har tipsat polisen om att det förekommer knarkhandel i samhället. Och enligt Region Sörmlands enkät Liv och hälsa ung 2023 har antalet unga Gnestabor som tagit droger ökat markant på bara tre år. En femtedel av de svarande eleverna sa då att de hade använt narkotika det senaste året. Det gällde både tjejer och killar. Tre år tidigare var det 4 respektive 11 procent som svarade att de använt narkotika.
Förra våren larmade personal på ungdomsgården Chill om att något hänt i ungdomarnas beteendemönster och bjöd in föräldrar till en samtalskväll om droger, alkohol och tobak.
Klas Jervfors Turner på Chill understryker nu att förebyggande insatser är fortsatt viktiga.
– Det är ett ständigt pågående arbete, vi har en bra samverkan med socialförvaltningen och polisen. Och från och med nu har vi en årligen återkommande informationsträff för föräldrar i årskurs sex, säger han.