– Man ska inte gå ner i lön för att ta ett förtroendeuppdrag för Vänsterpartiet, så enkelt är det, säger Oskar Sulin, gruppledare för Vänsterpartiet i Gnesta kommunfullmäktige.
Men den lokala partiföreningen står inte bakom hans förslag – att skrota partiskatten som Vänsterpartiets medlemmar betalar vid välavlönade förtroendeuppdrag.
Förra året gick gränsen vid 33 435 kronor efter skatt. Den som fick ut mer än så fick lämna över resten till partikassan. Men det gjorde inte Oskar Sulin. Även om han borde, menade somliga.
Den 1 januari 2023 blev han efter en politisk skräll kommunens nya oppositionsråd. Ett uppdrag han försökte kombinera med arbetet som projektledare på Scania. Vilket SN rapporterade varpå interna stridigheter bröt ut på partiavdelningen. Där hade vissa svårt att smälta upplägget, som byggde på att Oskar Sulin med styrelsens goda minne skippat partiskatten.
– Jag tycker inte det ska spela någon roll vad jag tjänar på mitt privata arbete. Det blev en diskussion om det när jag klev på som oppositionsråd. Men jag har inte betalat någon partiskatt och kommer inte göra det heller, säger han.
Att han efter åtta månader hoppade av oppositionsuppdraget berodde på andra saker, enligt Oskar Sulin själv. Men det verkar som frågan fortfarande skaver. Även om partiskatten är hyllad bland medlemmarna är det många väljare som "får något lite skrämt i blicken och drar sig undan med sektvarningslamporna blinkande", lyder motionen – som jämför det egna partiet med frikyrkor som betalar ”tionden”.
– Jag har funderat på det här länge och gillar inte att systemet är ofördelaktigt för vissa. Att ersätta sin lön med ett politiskt uppdrag ska inte bli en privat förlustaffär. Det tror jag inte så många är intresserade av, absolut inte jag. Istället för att knyta näven i fickan gjorde jag slag i saken och skrev en motion till partikongressen, säger han.
Men partiskatten är viktig, både ekonomiskt och ideologiskt, menar partiledningen som yrkat avslag på motionen. För att "upprätthålla den självklara legitimiteten för systemet" ska dock frågan utredas närmare under mandatperioden.
– Partiskatten finansierar säkert saker. Men om ingen ska sko sig på staten, som är grunden för den, borde alla politikerarvoden sänkas. Idag betalas skattepengarna likt förbannat ut. Bara att de hamnar i partikassan istället, säger Oskar Sulin.