Skolchef köptes ut för 2 miljoner: "Enda vägen framåt"

Gnestas S+M-styre gör sig av med skolchefen Eva Lönnelid med ett utköp på 16 månadslöner. SN kan också avslöja ett tidigare miljonutköp. Politikerna detaljpetar, säger kritiska källor till tidningen.

Det tidigare utköp av en rektor på Frejaskolan som SN nu avslöjar kostade kommunen 20 månadslöner.

Det tidigare utköp av en rektor på Frejaskolan som SN nu avslöjar kostade kommunen 20 månadslöner.

Foto: Andreas Tun Hedfors

Gnesta2022-11-11 11:43

16 månadslöner. Det är priset när Gnestas toppolitiker gör sig av med barn- och utbildningschefen Eva Lönnelid.

Avtalet skrevs på i måndags i förra veckan och anställningen avslutades omedelbart – vilket innebär att förvaltningschefen fick gå efter mindre än ett år.

Kostnaden för kommunen kan uppskattas till knappt 2 miljoner kronor, beräknat på 81 000 i månadslön, 36 dagars årlig semester, pensionsavsättning och skatt.

I avtalets punkt 7 beläggs Eva Lönnelid med munkavle: "Parterna är överens om att inte vidare kommentera."

Bakom beslutet står Gnestas toppolitiker: kommunalråd Linda Lundin (S) och riksdagsledamot Ann-Sofie Lifvenhage (M), som leder barn- och utbildningsnämnden.

– Det är djupt olyckligt att göra en sådan här överenskommelse, det har inte varit ett lättvindigt beslut. Men vi har gjort avvägningar och landat i att detta är enda vägen framåt, säger Linda Lundin.

– Men det har funnits ett bristfälligt samspel mellan oss i politiken och förvaltningschefen. Bristande förankring och dialog. När det är så stjäl det mycket tid och kan orsaka stor skada på verksamheten.

undefined
"Vi har arbetat för bättre samspel och förankring. Det har inte fungerat", säger kommunalrådet Linda Lundin (S) som svar på flera skolförvaltares anonyma kritik.

Tidningen har talat med tre insatta källor med lång erfarenhet av skolförvaltning, som vittnar om att Gnestas skolpolitiker detaljstyr i ovanligt hög grad – och att alla tre förgäves protesterat.

"I Gnesta verkar politiken vara betydligt mer inne och peta i verksamheten", säger en. "De är inne i väldigt många detaljer", säger en annan. "De har ju all makt. Man ska fråga om lov", säger en tredje källa från förvaltningen.

– Det är såklart inte önskvärt att jag får de signalerna. Det tyder på att det inte fungerat i styrkedjan mellan oss, förvaltningschefen och övriga förvaltningen. Där har förvaltningschefen ett stort ansvar, säger Linda Lundin.

Våra källor är personer med erfarenhet från förvaltningens ledning.

– Det kan jag förstå att man kan känna så. Vi har arbetat för bättre samspel och förankring, det har inte givit resultat.

Är du självkritisk?

– Nej, jag är inte kritisk. Jag tar såklart till mig det men Ann-Sofie och jag har träffat ledningsgruppen och rektorerna i ett par möten nyligen. Min bild är att vi har samsyn för det gemensamma arbetet och vår förändringsresa.

undefined
Ann-Sofie Lifvenhage (M) leder barn- och utbildningsnämnden tillsammans med Linda Lundin (S).

Nu kan tidningen också avslöja ett tidigare okänt fall, där politikerna köpt sig fri från en oönskad skolledare genom att gräva i skattekassan: Reino Dahl, som efter en lång karriär i Flen 2016 rekryterades som högstadierektor på Frejaskolan.

Efter besparingar och omorganisation fick Reino Dahl våren 2019 allt färre arbetsuppgifter, och köptes årsskiftet 2019/2020 ut för 20 månadslöner. Kostnaden för Gnestas skattebetalare torde motsvara runt 1,5 miljoner kronor.

"Vi var många som blev väldigt förvånade när han inte fick jobba kvar," säger en fjärde, kritisk källa.

Varför lät ni inte Reino Dahl fortsätta göra nytta någonstans i förvaltningen under de 20 månaderna till pension?

– Nu vill inte jag kommentera enskilda fall, det är alltid en avvägning av vad som är möjligt och bäst för hela organisationen, säger Linda Lundin.

Det här är första gången Gnestaborna får höra om utköpet, borde ni inte berätta sådant?

– Vi är öppna, det här är offentliga handlingar, vi väljer inte att lägga det på hemsidan bara.

Johan Skeppstedt, förvaltningens ansvariga för kvalitet och elevhälsa, är tillförordnad chef efter Eva Lönnelid. 

Vad är två miljoner värt?

Två miljoner kronor motsvarar kostnaden för att anställa tre grundskollärare i ett år. (En grundskollärare i Sverige tjänade i fjol cirka 36 600 kronor.)

Två miljoner kronor motsvarar kostnaden för att möblera 15–20 klassrum. Bord och bänkar och stolar till ett klassrum kostar drygt 100 000 kronor.

Renoveringen av ett par kilometer avloppsledning i Björnlunda och Stjärnhov nyligen kostade cirka 3 miljoner kronor.

Hela barn- och utbildningsförvaltningens budget är på 330 miljoner kronor årligen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!